Wegańskie batony z orzechami pecan



batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,


Każdy z nas sięga po słodycze w chwilach stresu, przemęczenia lub choćby dlatego, że sprawiają mu ulgę w różnych sytuacjach.Tak już jesteśmy skonstruowani, że potrzebujemy się czasem oderwać od rzeczywistości.
Wiadomo powszechnie z czego "skonstruowane" są dzisiejsze słodycze i jaka jest to złośliwa kaloria, pusta i bezużyteczna dla naszego organizmu.


A jakby tak, w kilka chwil, zrobić sobie samemu pyszne, energetyczne, wegańskie batony? I sięgać po nie bez wyrzutów sumienia? Bez mrugnięcia okiem podać dziecku do szkoły, zabrać wszędzie ze sobą- na pieszą wędrówkę? Do kina, na rower, na basen?

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,


Pomysł na te batony nie wzięłam z powietrza. Pochodzi z książki ,którą wydał Lidl.
"Jeść zdrowiej"- książka- którą otrzymacie w sklepie robiąc zakupy i zbierając znaczki.

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,


Dobrej i wyjątkowej wiedzy nigdy za wiele. Książka pomoże każdemu odżywiać się świadomie, godnie,mądrze,pysznie! I w zgodzie ze samym sobą!
Zdrowo ,może oznaczać dla każdego z nas coś zupełnie innego.
Dlatego książka została podzielona na pięć popularnych obecnie trendów żywieniowych:wegetarianizm,weganizm,dieta bez laktozy, bez glutenu i fit.Wszystkie matreriały merytoryczne tej książki powstały we współpracy z doświadczoną specjalistką w dziedzinie żywienia Hanną Stolińską-Fiedorowicz . Przepisy są autorstwa Darii Ładochy z gościnnym udziałem Karola Okrasy. Mistrzowska mieszanka pełna dobrego smaku i miłości do życia.
Wybrałam z książki batony. Nie ukrywam, że czasem sięgam po batony fit , które możnakupić wszędzie, ale zadałam sobie pytanie, czy aby są tak trudne, by nie można było ich przygotować w domu?
Zmodyfikowałam nieco przepis dodając od siebie suszoną żurawinę i nie jedną a dwie tabliczki gorzkiej czekolady!
Do dzieła! To zaledwie 20 minut + czas chłodzenia w lodówce (moje powstały wieczorem, rano już je kroiłam)

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,


Składniki na batony
  • pół szklanki masła orzechowego crunchy  .
  •  Do tego przepisu użyłam masła orzechowego z wyczuwalnymi drobnymi kawałeczkami orzechów
  • 10 daktyli (u mnie 14)
  • półtorej szklanki orzechów pecan
  • dwie szczypty soli , u mnie różowa himalajska
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,


Składniki na polewę
  • 200 g gorzkiej czekolady u mnie 80 % cacao
  • więcej niż pół szklanki masła orzechowego
  • 70 – 100 ml napoju ryżowego
  • kilka orzechów pecan
  • spora garść suszonej żurawiny, miękkiej i bez chemii 


Batony
Masło orzechowe i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy 1 szklankę orzechów, sól, ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy na gładką konsystencję. Dodajemy resztkę orzechów i pulsacyjnie blendujemy tak, aby orzechy były w kawałeczkach. Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy ręką wyrównujemy. I wkładamy do lodówki.

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,


Polewa
W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady, dodajemy masło orzechowe i napój ryżowy. Mieszamy. Powstałą polewę wylewamy na masę orzechową i wyrównujemy.
W moździerzu rozdrabniamy orzechy i posypujemy nimi polewę, dodajemy opcjonalnie żurawinę i dociskamy ręką, wyrównujemy.

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

Formę wkładamy na 3 godziny do lodówki, moja leżakowała całą noc.
Schłodzone batony kroimy namniejsze części. Wystarczą niewielkie porcje!


1 porcja to ok. 60 g, czyli 343,5 kcal
białko:10,5 g
węglowodany:1,9 g
tłuszcz:28,8 g


Batony są zdrowe, pyszne i kiedy tylko zaatakuje was głód i złe samopoczucie, możecie po nie sięgnąć bez wyrzutów sumienia!
Na zdrowie!

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,

batony fit,jak zrobić zrowe batony, sklep woj len,masło orzechowe,zdrowe słodycze,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,orzechy pecan,suszona żurawina,jeść zdrowiej,lidl polska,


Komentarze

  1. Myślę, że te batony będą idealne dla osób dbających o linię. Do kawki np.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Co można użyć zamiast napoju ryżowego? np mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Od niedawna stosuję dietę wegańską i jestem nią zachwycony! Jak widać, może być smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie się prezentują! uwielbiam takie batony, to zdrowy zastrzyk energii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł! Mam też te książkę, ale jeszcze nie korzystalam. Ja bym tylko musiała wymyswym coś zamiast orzechów ziemnych, córka ma uczulenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!