Wegańskie batony z orzechami pecan
Każdy
z nas sięga po słodycze w chwilach stresu, przemęczenia lub choćby
dlatego, że sprawiają mu ulgę w różnych sytuacjach.Tak już
jesteśmy skonstruowani, że potrzebujemy się czasem oderwać od
rzeczywistości.
Wiadomo
powszechnie z czego "skonstruowane" są dzisiejsze słodycze
i jaka jest to złośliwa kaloria, pusta i bezużyteczna dla naszego
organizmu.
A
jakby tak, w kilka chwil, zrobić sobie samemu pyszne, energetyczne,
wegańskie batony? I sięgać po nie bez wyrzutów sumienia? Bez
mrugnięcia okiem podać dziecku do szkoły, zabrać wszędzie ze
sobą- na pieszą wędrówkę? Do kina, na rower, na basen?
Pomysł
na te batony nie wzięłam z powietrza. Pochodzi z książki ,którą
wydał Lidl.
"Jeść
zdrowiej"- książka- którą otrzymacie w sklepie robiąc
zakupy i zbierając znaczki.
Dobrej
i wyjątkowej wiedzy nigdy za wiele. Książka pomoże każdemu
odżywiać się świadomie, godnie,mądrze,pysznie! I w zgodzie ze
samym sobą!
Zdrowo
,może oznaczać dla każdego z nas coś zupełnie innego.
Dlatego
książka została podzielona na pięć popularnych obecnie trendów
żywieniowych:wegetarianizm,weganizm,dieta bez laktozy, bez glutenu i
fit.Wszystkie matreriały merytoryczne tej książki powstały we
współpracy z doświadczoną specjalistką w dziedzinie żywienia
Hanną Stolińską-Fiedorowicz . Przepisy są autorstwa Darii
Ładochy z gościnnym udziałem Karola Okrasy. Mistrzowska mieszanka
pełna dobrego smaku i miłości do życia.
Wybrałam
z książki batony. Nie ukrywam, że czasem sięgam po batony fit ,
które możnakupić wszędzie, ale zadałam sobie pytanie, czy aby są
tak trudne, by nie można było ich przygotować w domu?
Zmodyfikowałam
nieco przepis dodając od siebie suszoną żurawinę i nie jedną a
dwie tabliczki gorzkiej czekolady!
Do
dzieła! To zaledwie 20 minut + czas chłodzenia w lodówce (moje
powstały wieczorem, rano już je kroiłam)
Składniki
na batony
- pół szklanki masła orzechowego crunchy .
- Do tego przepisu użyłam masła orzechowego z wyczuwalnymi drobnymi kawałeczkami orzechów
- 10 daktyli (u mnie 14)
- półtorej szklanki orzechów pecan
- dwie szczypty soli , u mnie różowa himalajska
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki
na polewę
- 200 g gorzkiej czekolady u mnie 80 % cacao
- więcej niż pół szklanki masła orzechowego
- 70 – 100 ml napoju ryżowego
- kilka orzechów pecan
- spora garść suszonej żurawiny, miękkiej i bez chemii
Batony
Masło
orzechowe i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy 1 szklankę
orzechów, sól, ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy na gładką
konsystencję. Dodajemy resztkę orzechów i pulsacyjnie blendujemy
tak, aby orzechy były w kawałeczkach. Masę przekładamy do
prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy
ręką wyrównujemy. I wkładamy do lodówki.
Polewa
W
kąpieli wodnej roztapiamy czekolady, dodajemy masło orzechowe i
napój ryżowy. Mieszamy. Powstałą polewę wylewamy na masę
orzechową i wyrównujemy.
W
moździerzu rozdrabniamy orzechy i posypujemy nimi polewę, dodajemy
opcjonalnie żurawinę i dociskamy ręką, wyrównujemy.
Formę
wkładamy na 3 godziny do lodówki, moja leżakowała całą noc.
Schłodzone
batony kroimy namniejsze części. Wystarczą niewielkie porcje!
1
porcja to ok. 60 g, czyli 343,5 kcal
białko:10,5
g
węglowodany:1,9
g
tłuszcz:28,8
g
Batony
są zdrowe, pyszne i kiedy tylko zaatakuje was głód i złe
samopoczucie, możecie po nie sięgnąć bez wyrzutów sumienia!
Na
zdrowie!
Myślę, że te batony będą idealne dla osób dbających o linię. Do kawki np.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Co można użyć zamiast napoju ryżowego? np mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńKażde mleko roslinne :-)
UsuńOd niedawna stosuję dietę wegańską i jestem nią zachwycony! Jak widać, może być smaczna!
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentują! uwielbiam takie batony, to zdrowy zastrzyk energii :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! Mam też te książkę, ale jeszcze nie korzystalam. Ja bym tylko musiała wymyswym coś zamiast orzechów ziemnych, córka ma uczulenie.
OdpowiedzUsuń