Omlet z zielonym groszkiem, pomidorem i sezamem



olej z wiesiołka,omlet,jak zrobić omlet,własciwości oleju z wiesiołka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,zdrowe sniadanie, oleje woj len,olej kokosowy,


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To wiedzą wszyscy. Jak zrobić szybkie śniadanie, aby smakowało i dodało energii?
Wystarczy kilka składników, które mamy w lodówce i ...gotowe!


Do mojego omleciku użyłam jaj wiejskich oraz oleju z wiesiołka. Dlaczego olej z wiesiołka?

olej z wiesiołka,omlet,jak zrobić omlet,własciwości oleju z wiesiołka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,zdrowe sniadanie, oleje woj len,olej kokosowy,

olej z wiesiołka,omlet,jak zrobić omlet,własciwości oleju z wiesiołka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,zdrowe sniadanie, oleje woj len,olej kokosowy,

Wiesiołek pochodzi z Ameryki Południowej. Do pozyskiwania oleju używa się roślin uprawianych w Polsce. Metoda tłoczenia na zimno pozwala uzyskać żółtawo-zielony olej o bardzo dużej zawartości kwasu gamma (GLA).
Zastosowanie:
Badania naukowe udowodniły, że wiesiołek (olej) wspomaga leczenie raka piersi i jest pomocny przyzaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Ma właściwości obniżające cholesterol i zatłuszczenie naczyń krwionośnych - miażdżyca. Olej ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce - pomaga skórze odzyskać właściwą elastyczność, naturalny poziom wilgotności oraz zwalcza łuszczycę.
Dawkowanie:
To doskonały dodatek do sałatek, zup i sosów. Olej ten nie jest przeznaczony dla dzieci do lat 3 oraz kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Dawkuje się go w ilości: 6-8 gramów oleju dziennie dla osób dorosłych (z mlekiem lub innymi płynami oraz jako dodatek do posiłków), dla dzieci powyżej 3 lat dawkę 3-4-gramową.
Przechowywanie:
Olej z wiesiołka  tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiejw temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 6 miesięcy.

olej z wiesiołka,omlet,jak zrobić omlet,własciwości oleju z wiesiołka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,zdrowe sniadanie, oleje woj len,olej kokosowy,




Składniki
  • wiejskie jaja (ile chcesz)
  • pomidor malinowy
  • groszek zielony ugotowany na parze u mnie mrożony
  • sezam biały i czarny
  • bazylia
  • OLEJ Z WIESIOŁKA około łyżeczki na porcję
olej z wiesiołka,omlet,jak zrobić omlet,własciwości oleju z wiesiołka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,zdrowe sniadanie, oleje woj len,olej kokosowy,


Ugotuj groszek na parze. Jaja wbij do naczynia i zmiksuj z solą (i pieprzem jeśli lubisz) . Na rozgrzaną patelnię wlej około łyżeczki oleju kokosowego.
Do masy jajecznej wrzuć chłodny groszek i pomidory pokrojone w półplasterki.
Wylej na patelnię. Kiedy masa się zetnie, odwróć omlet i podsmaż z drugiej strony. Wyłóż na talerz. Posyp sezamem, bazylią i skrop olejem z wiesiołka. Na zdrowie, smacznego!

olej z wiesiołka,omlet,jak zrobić omlet,własciwości oleju z wiesiołka,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,zdrowe sniadanie, oleje woj len,olej kokosowy,






Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!