Omlet z zielonym groszkiem, pomidorem i sezamem
Śniadanie
to najważniejszy posiłek dnia. To wiedzą wszyscy. Jak zrobić
szybkie śniadanie, aby smakowało i dodało energii?
Wystarczy kilka składników, które mamy w lodówce i ...gotowe!
Do
mojego omleciku użyłam jaj wiejskich oraz oleju z wiesiołka.
Dlaczego olej z wiesiołka?
Wiesiołek
pochodzi z Ameryki Południowej. Do pozyskiwania oleju używa się
roślin uprawianych w Polsce. Metoda tłoczenia na zimno pozwala
uzyskać żółtawo-zielony olej o bardzo dużej zawartości kwasu
gamma (GLA).
Zastosowanie:
Badania naukowe udowodniły, że wiesiołek (olej) wspomaga leczenie raka piersi i jest pomocny przyzaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Ma właściwości obniżające cholesterol i zatłuszczenie naczyń krwionośnych - miażdżyca. Olej ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce - pomaga skórze odzyskać właściwą elastyczność, naturalny poziom wilgotności oraz zwalcza łuszczycę.
Dawkowanie:
To doskonały dodatek do sałatek, zup i sosów. Olej ten nie jest przeznaczony dla dzieci do lat 3 oraz kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Dawkuje się go w ilości: 6-8 gramów oleju dziennie dla osób dorosłych (z mlekiem lub innymi płynami oraz jako dodatek do posiłków), dla dzieci powyżej 3 lat dawkę 3-4-gramową.
Badania naukowe udowodniły, że wiesiołek (olej) wspomaga leczenie raka piersi i jest pomocny przyzaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Ma właściwości obniżające cholesterol i zatłuszczenie naczyń krwionośnych - miażdżyca. Olej ten ma szerokie zastosowanie w kosmetyce - pomaga skórze odzyskać właściwą elastyczność, naturalny poziom wilgotności oraz zwalcza łuszczycę.
Dawkowanie:
To doskonały dodatek do sałatek, zup i sosów. Olej ten nie jest przeznaczony dla dzieci do lat 3 oraz kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Dawkuje się go w ilości: 6-8 gramów oleju dziennie dla osób dorosłych (z mlekiem lub innymi płynami oraz jako dodatek do posiłków), dla dzieci powyżej 3 lat dawkę 3-4-gramową.
Przechowywanie:
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiejw temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 6 miesięcy.
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, najlepiejw temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 6 miesięcy.
Składniki
- wiejskie jaja (ile chcesz)
- pomidor malinowy
- groszek zielony ugotowany na parze u mnie mrożony
- sezam biały i czarny
- bazylia
- OLEJ Z WIESIOŁKA około łyżeczki na porcję
Ugotuj
groszek na parze. Jaja wbij do naczynia i zmiksuj z solą (i pieprzem
jeśli lubisz) . Na rozgrzaną patelnię wlej około łyżeczki oleju
kokosowego.
Do
masy jajecznej wrzuć chłodny groszek i pomidory pokrojone w
półplasterki.
Wylej
na patelnię. Kiedy masa się zetnie, odwróć omlet i podsmaż z
drugiej strony. Wyłóż na talerz. Posyp sezamem, bazylią i skrop
olejem z wiesiołka. Na zdrowie, smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!