Rolada szpinakowa z łososiem
Ta
pyszna i niebywała przystawka "w sam raz na raz", jest
idealna na każde przyjęcie. Idealna na wynos. Idealna do kosza
piknikowego. Pasuje na każdą okazję.
Bardzo
lubię łososia, ale to wydanie przemawia do mnie w sposób
szczególny.
Z
pozoru tylko trudna .
Zobaczycie, to nic skomplikowanego- kilka składników
i ...gotowe!
Składniki
- 250 g świeżego lub 350 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 duże wiejskie jaja
- porządna szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju z czarnuszki
- 200 g wędzonego łososia, najlepiej ze znakiem MSC
- 250 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub więcej
- sól i pieprz do smaku
Jeśli
używasz świeżego szpinaku, rozgrzej suchą patelnię, wrzuć
liście i podgrzewaj je ,aż się porządnie obkurczą. To samo zrób
jeśli używasz szpinaku mrożonego, podgrzewaj go do chwili, aż
namiar wody odparuje. Jeśli wody jest dużo, odlej ja po prostu.
Jeśli
używasz świeżego szpinaku ,to wrzuć go do malaksera z 3
żółtkami, łyżeczką soku z cytryny, olejem z czarnuszki, solą i pieprzem oraz
szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli używasz szpinaku mrożonego
,wystarczy miska, nie musisz wrzucać do malaksera.
Osobno
ubij na sztywno pianę z 3 białek i wymieszaj delikatnie z masą
szpinakową.
Blachę
z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia, najlepiej woskowanym, lub przed pieczeniem lekko posmaruj je olejem. Nagrzej piekarnik do 160
stopni C z termoobiegiem (lub
180 stopni C bez termoobiegu).
Wyłóż masę na papier i wyrównaj.
Ciasto szpinakowe pieczemy
około 20 minut , powinno się lekko zarumienić.
Nie
wolno dopuścić do zbytniego przypieczenia ciasta, gdyż może
zacząć się
kruszyć ,a w najgorszym przypadku łamać łamać.
Wierzch
smarujemy serkiem i posypujemy koperkiem. Układamy plastry wędzonego
łososia. Zwijamy roladę zaczynając od najdłuższego boku.
Całą
roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na
minimum 2 godziny.
Po
wyjęciu z lodówki ostrożnie odwijamy roladę i kroimy na plastry o
szerokości 1-2 cm.
Z
jednej rolady wykroimy około 22 plastrów.
Jeśli
chcecie zmienić smak tradycyjnej rolady, do serka możecie dodać
tartego chrzanu!
Wszystko ze szpinakiem jest pyszne 😉ciekawe jak.smakują te roladki😉
OdpowiedzUsuńsą super robię je już od bardzo dawna,zanim pojawiły się tak masowo w mediach
Usuńsą super,robię je już od dawna zanim pojawiły się tak masowo w mediach
Usuńjak pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńślinotok murowany :D
Pyszna i niezawodna :-) jest u Nas hitem każdej rodzinnej imprezy :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką roladę! Na przyjęcie idealna :)
OdpowiedzUsuńmm fajne na imprezę, domóweczkę i jeszcze ładnie podane!
OdpowiedzUsuńTakiej roladzie nigdy nie odmówię, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńCudny i smakowity widok!
OdpowiedzUsuńZapraszam się...
Robię regularnie, rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna przekąska i do tego ten piękny zielony kolor :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, idealne na przyjęcie lub grilla.
OdpowiedzUsuńmoże w końcu zrobię taką sama ;) ale rolady słodkie nie wychodzą mi wgl to i tej się obawiam ;( Zawsze jak ją gdzieś widzę ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze nigdy takiej rolady, w obawie przed tym, że się rozwali. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTa rolada to dla mnie klasyka wszelkich rodzinnych spotkań :) bardzo często ją robię i uwielbiam! Jakie cudne, apetyczne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuń