Sałatka na ciepło z quinoa i młodym groszkiem
Wiosna
jest porą nowych początków. Rośliny wokół nas powracają do
życia, a Twoja uroda i ciało kipią odrodzoną energią, gotowe na
nowe wyzwania i doświadczenia.
Przywróć
rytuały zdrowego jedzenia oraz dbania o siebie, które być może
porzuciłaś zimą.Obiecaj sobie ,że tej wiosny będziesz żyła
najlepiej, jak tylko potrafisz.
Możesz
zacząć od dobrego i zdrowego jedzenia. Możesz sięgnąć po gotowe poradniki
Możesz
zajrzeć do książki
EAT PRETTY EVERY DAY i zrobić każdego dnia jedną rzecz, która doda Ci blasku!
Czytając
tę książkę, przekonasz się, jak bazylia, mięta i pietruszka
potrafią rozświetlić cerę. Dowiesz się, że jedząc gruszki ze
skórką, pozbędziesz się toksyn i zyskasz talię osy. Jeśli tak
jak ja, nie potrafisz żyć bez porannego espresso, to zamień je na
świeże awokado z garścią orzechów, a wieczorem? Relaks.
Podgryzaj figi i pistacje.
Bądź
najpiękniejszą wersją siebie.
Przygotuj
sobie coś dobrego.Sama. Upiększający obiad lub po prostu jedzenie
na wynos!
Oto
moja dość szybka propozycja! Ciepła sałatka. Powstała z tego ,co
akurat było pod ręką. Składnikiem głównym jest niesamowicie
wartościowa quinoa. Komosa ryżowa zawiera więcej wapnia niż
mleko, jest więc idealna dla osób z nietolerancją laktozy. Ma
niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą ją jeść
bez problemu. Zawiera wszystkie
aminokwasy egzogenne – czyli te, których nasz organizm nie jest w
stanie wytworzyć i muszą być pobierane z pożywienia.To idealne
pożywienie dla wegan, wegetarian i małych dzieci.
Ma
działanie antynowotworowe, nie zawiera glutenu,może zatem być
bezpiecznie stosowana przez osoby z celiakią czy nietolerancją
glutenu.
Składniki
- pół szklanki czarnej komosy ryżowej (quinoa)
- szklanka lub więcej świeżego groszku lub młodego groszku mrożonego
- garść świeżej bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych
- parmezan
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek lub masło
- sól himalajska różowa
Komosę
ryżową przelej wrzątkiem na sitku. Wsyp do garnka, zalej wrzątkiem
w proporcji : 2 szklanki wody na 1 szklankę komosy. Po około 15
minutach pojawią się charakterystyczne "sprężynki" ,
wtedy wyłącz gaz, zostaw pod przykryciem, aż komosa całkowicie
wchłonie wodę.
Międzyczasie
ugotuj groszek do miękkości lub al dente, tak jak lubisz. Mrożonego
nie rozmrażaj.
Ugotowany
odcedź i dodaj trochę masła lub oliwę, posól. Wymieszaj komosę
z groszkiem.
W
razie potrzeby dosmacz solą, jeśli lubisz :pieprzem. Wyłóż na
talerz.
Dodaj pomidorki koktajlowe, skrop sokiem z cytryny i/lub
oliwą. Przed podaniem dodaj parmezan i świeżą bazylię.
I
już możesz wcinać na zdrowie. Nie zapomnij o piciu wody mineralnej, z ziołami , z cytryną.
Woda to życie.
Wbrew
pozorom sałatka szybko się robi. Komosę możesz zjadać z owocami,
na słodko, na słono, z orzechami, miodem, cynamonem.
Na
zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!