Ciasteczka piaskowe
Jak zrobić ciasteczka piaskowe?
Przepis na kruche ciasteczka.
Te
pyszne maślane ciasteczka pokochają nie tylko dzieci ,ale każdy kto lubi słodycze do kawy czy herbaty. Ciasteczka
charakteryzuje delikatna kruchość oraz fakt, że w składzie nie ma
ani grama cukru. Jedynym słodkim akcentem jest cukier puder oraz
dżem, ale ten jest również bez cukru.
Ciasteczka
szybko znikają co jest ich jedyną wadą.
Idealne
do zabrania ze sobą wszędzie w pojemniczki. Cieszą oko i
podniebienie.
Składniki
- 500 g maki pszennej tortowej
- 250 g masła
- 1/3 kostki smalcu
- 5 żółtek
- 25 g drożdży
- opcjonalnie 2 łyżki kwaśnej śmietany
- twarda marmolada bez cukru
- opcjonalnie cukier puder
Składniki
nie muszą być w temperaturze pokojowej.
Żółtka
utrzyj z drożdżami, mnie pomógł w tym mikser z jedną trzepaczką
i duży kubek.
Mąkę
i masło wraz ze smalcem posiekać i dodać żółtka z drożdżami.
Zagnieść kulę ciasta. Jeśli jest za twarde wspomóc się
śmietaną. U mnie nie było takiej potrzeby. Odstawić na około pół
godziny w ciepłe miejsce.
Po
tym czasie rozwałkować część ciasta. Nagrzać piekarnik do
temperatury 180 stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia.
Malutką
szklaneczką lub tzw.literatką wykrawać kółeczka.W połowie
kółeczek zrobić dziurkę z mniejszej foremki lub wyciąć
kwiatuszek, który przyda nam się na końcu jako przykrycie dżemu i
ozdoba ciasteczek.
Jedno
kółeczko/spód przykryć drugim kółeczkiem z dziurką. Nie ma
potrzeby smarowania kółek roztrzepanym białkiem ,bo i tak ładnie
się posklejają.
Do
dziurek nakładać dżem ,najlepiej przy pomocy dekoratora .
Na dżem
"przylepić"kwiatuszek. Układać ciastka na blaszce i piec
ok.12-15 minut w temperaturze ok. 175-180 stopni.
Ostudzone
można posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka
rozpływają się w ustach, są kruchutkie i mają konsystencję
piasku.
Znikną
bardzo szybko. To ich jedyna wada.
Smacznego!
Mąka tortowa ma wysoki indeks glikemiczny, więc absolutnie ciasteczka się dla cukrzyków nie nadają.
OdpowiedzUsuńByć może. Mam w domu jedną osobę z cukrzycą typu II i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego- stan dosyć ciężki oraz jedną osobę insulinooporną. Zjadły na mieście kiedy było im słabo, zamiast tych wszystkich śmieci , które oferuje rynek. Raz na ruski miesiąc im nie zaszkodzi.
UsuńCzy można pominąć lub zastąpić czymś smalec?
OdpowiedzUsuńTak, masłem
UsuńAle ten smalec powoduje również w szarlotce że kruche ciasto jest takie kruche i piaskowe
UsuńCzy można pominąć lub zastąpić czymś smalec?
OdpowiedzUsuń