Szybkie ciasto ucierane z jabłkiem i mango
To
jest chyba najszybsze ciasto ucierane, z którym nikt nie będzie
miał problemów. Wstając godzinę wcześniej będziemy mieli je
gotowe nawet na śniadanie do kawy z mlekiem. Takie czyniłam właśnie
na włoskie śniadania.
Składniki
- 4 duże wiejskie jaja
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe dwie szklanki mąki pszennej
- ciut niewiele ponad pół kostki masła
- szczypta soli
- mango pokrojone w kawałki
- jabłka pokrojone w cienkie kawałki ok. 3 sztuki
Rozgrzać
piekarnik do ok.175 stopni. Blaszkę (u mnie kwadratowa) lub dwie
keksowki wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i
wystudzić.
Jaja
utrzeć z cukrem na puch i dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Nie przerywając miksowania wlać masło. Miksować,ale
tylko do chwili połączenia składników. Wsypać jabłka i mango,
delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
Piec
do suchego patyczka około 40 minut. Wyciągnąć, przestudzić,
pokroić. U mnie kwadratowe ciasto przekroiłam na pół i każdą połowę pokroiłam w plastry.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!