Sałatka makaronowa z pesto, pomidorami i papryką zamknięte w słoiku.
Idealne
danie do zabrania ze sobą dosłownie wszędzie. Tą przepyszną
sałatkę będziecie chcieli jeść zarówno na ciepło jak i na
zimno. Można ją przechowywać do 3 dni w lodówce.
Smak
jest obłędny. Gotowane spotyka się z surowym. Można ją jeść
warstwami lub wysunąć delikatnie na talerz , wymieszać i gotowe!
Niezależnie
od sposobu spożycia i tak będzie idealnie pyszna!
Przepis
znalazłam w książce WIELKA KSIĘGA DAŃ W SŁOIKU
Znajdują
się w niej proste przepisy na zdrowe i smaczne lunche, sałatki i
desery, które zamkniesz w słoiku i zabierzesz do pracy, szkoły czy
na wakacje!
Jeszcze
kilka lat temu słoiki były zarezerwowane wyłącznie do
konserwowania i przechowywania żywności. Dziś moda na dania w
słoiku zaczęła obejmować cały świat.
Co jest przyczyną takiego sukcesu niepozornych szklanych naczyń z jedzeniem?
To przede wszystkim podręczny, wygodnie i bezpiecznie zapakowany wartościowy posiłek, który często nie wymaga nawet minuty gotowania!
Zacznij
korzystać ze słoików, a szybko się przekonasz, że to
fantastyczne, proste i uniwersalne rozwiązanie – zwłaszcza jeśli
się ma do dyspozycji smakowite i pomysłowe przepisy z tej książki.
Ciesz się różnorodnością smaków podczas śniadania, lunchu oraz
kolacji. W Wielkiej
księdze dań w słoiku znajdziesz proste
receptury nie tylko na smaczne dania na bazie makaronu i ryżu, ale
również niezwykłe propozycje deserowe.
Co najlepsze, wszystko przygotowuje się i przechowuje w słoiku, a
czasami potem jeszcze je prosto ze słoika. Trudno o wygodniejszy
posiłek!
Składniki
- słoik litrowy lub dwa mniejsze słoiki
- makaron penne lub jak u mnie zielony makaron w kształcie listków oliwnych
- zielone pesto
- pomidory malinowe lub koktajlowe, możecie użyć trzech kolorów pomidorków
- pomarańczowa papryka
- w oryginale są mikroliście, nie miałam ich pod ręką, dlatego dodałam młodziutkiej świeżej botwinki i koperku
- parmezan lub długo dojrzewający ser
- oliwa z oliwek
Zacznij
gotować osoloną wodę na makaron. Międzyczasie pokrój pomidorki,
botwinkę i paprykę na kawałki.
Wrzuć
makaron, ugotuj, odcedź i wymieszaj z pesto. Makaron włóż na dno
słoika. Dodaj pomidory, botwinkę i paprykę, zakończ liśćmi
botwinki, koperkiem i kawałkami sera. Do każdego słoika wlej łyżkę
oliwy z oliwek. Słoik zakręć i wstaw do lodówki.
Danie
gotowe na wynos! Danie możesz wzbogacić o grillowane piersi z
kurczaka lub o tuńczyk z zalewy!
Książka
jest bardzo przydatna i zawiera szereg rad i wskazówek na dania,
które możesz ze sobą zabrać dosłownie wszędzie. Raz na zawsze
pożegnaj się z problemem pod tytułem „co przygotować na lunch
do pracy?”. Wypróbuj takie przepisy do słoika, jak
choćby: najlepsza
na świecie granola, snack-pack
z hummusem, azjatycka
zupa z tofu, pasta
z tuńczykiem i pomidorami czy czekoladowe ciasto z malinami i kruszonką.
z tuńczykiem i pomidorami czy czekoladowe ciasto z malinami i kruszonką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!