Ciasto orkiszowe z truskawkami św.Hildegardy z Bingen


ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,


Banalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest na zdrowych naturalnych produktach, pozbawionych konserwantów i chemicznych ulepszaczy, ale przez to, że przepisy skomponowane są zgodnie z unikalną wizją zdrowia św.Hildegardy, kładąc nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury.


Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Do dzieła!

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,


Składniki
  • truskawki (dowolna ilość)
  • 4 jaja
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g tartych migdałów
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • pół kostki masła lub pół szklanki oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru brązowego
ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,

Umyj truskawki, nie krój. Rozpuść tłuszcz, odstaw.
Jaja w temperaturze pokojowej utrzyj na puch. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz tarte migdały. Wlej tłuszcz, mleko,sok z cytryny. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Formę kwadratową lub okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
Wciśnij gęsto truskawki. Piecz około 35-40 minut w 160-165 stopniach (u mnie bez termoobiegu).
Ostudź. Przewróć na drugą stronę za pomocą dużego,płaskiego talerza lub deski.
Próbowałam posypać cukrem pudrem. Nie polecam. Bo i tak zniknie, a nadmiar cukru-niewskazany!
Smacznego!

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,

ciasto orkiszowe,ciasto ucierane z truskawkami,szybkie ciasto,proste ciasto z truskawkami,ciasto z owocami,ciasto do kawy,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,sw.hildegarda z bingen,


Komentarze

  1. Moja babcia zawsze takie robiła. Mogłem całą blachę tego zjeść na raz :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!