Szybka sałatka z oscypkiem i pestkami dyni
Sezon
na pyszną zieleninę wciąż trwa. Kocham wiosnę/lato właśnie za
to! Targowiska, aż kipią od kolorów. Zapachy świdrują nozdrza.
Witaminy unoszą się w powietrzu. Warto je zatrzymać dla siebie.
Warto jeść sałatki. Ile wlezie!
U
mnie bardzo szybka salatka pachnąca Bieszczadami. Bo stamtąd
przywiozłam sporą ilość wędzonych oscypków.
Uwielbiam
ten owczy ser!
Jest
niesamowicie aromatyczny i zwykłą sałatkę zamienia w niezwykłą!
Składniki
- salata lodowa lub inna
- pomidor malinowy
- oscypek wędzony lub naturalny
- garść prażonych pestek dyni
- trochę białego i czarnego sezamu
- olej z czarnuszki lub inny
- sól do smaku
- spora ilość świeżych liści bazylii
Warzywa
umyj. Porwij sałatę na kawałki, pomidora pokrój. Dodaj oscypka ,
sezam. Wymieszaj na sucho.
Wyłóż
na półmisek. Dodaj liście bazylii. Skrop olejem, dosmacz solą,
dodaj prażone pestki dyni i gotowe. Podawaj z pieczywem. U mnie
dzisiaj chleb orkiszowy św.Hildegardy z Bingen.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!