Botwinka


botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,


Pyszna wiosenna zupa, która praktycznie otwiera sezon na zdrowe jedzenie z własnego ogródka, jeśli ktoś jest szczęściarz i takowy ogród posiada.


Botwinka poza walorami smakowymi oraz wizualnymi ma też niesamowite znaczenie dla naszego organizmu.

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie anemikom. Sok pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga również leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze, przeciwnowotworowe ,odkwaszające i odtruwające.Uspokaja i dodaje seksapilu.
Jeśli masz swoją botwinkę lub z dobrego źródła , to nie wahaj się ani chwili.Poniżej przepis na moją botwinkę.

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

Składniki
  • wywar z warzyw lub rosół z indyka
  • botwinka: liście oraz młode buraczki
  • kilka młodych ziemniaków
  • sól himalajska różowa lub morsa + pieprz do smaku
  • spora ilość koperku
  • oliwa z oliwek
  • śmietana 18%
botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,


Ugotuj wywar z warzyw lub rosół. Odstaw.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Umyte i oskrobane ziemniaki pokrój w półplastry i wrzuć do garnka. Podsmaż, aż będą prawie miękkie.
Wlej wywar, dodaj posiekane w plasterki buraczki, dosmacz solą i pieprzem.
Po 5 minutach dodaj łodyżki posiekane drobno oraz liście. Również je drobno posiekaj.
Przed końcem gotowania dodaj koperek. Zabiel smietaną. Przed podaniem opcjonalnie możesz dodac oliwy z oliwek.
Ot i cała filozofia.
Botwinka gotowa. Smacznego!

botwinka,zupa z młodych buraków,czy liście buraków można jesc,co zrobić z liśćmi buraka,z kuchni do kuchni,barszcz czerwony,barszcz ukraiński,katarzyna franiszyn luciano,blogerka kulinarna,


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!