Sałatka warzywna na ciepło z botwinką ,pomidorem i koperkiem
Ryneczki uginają się od
warzyw i aż się płakać chce ,że niebawem niektóre z tych rzeczy
zakończą swój sezon i trzeba będzie czekać ponownie na ich powrót przez cały rok!
Dziś
u mnie sałatka na ciepło z warzywami pieczonymi w piekarniku z
dodatkiem surowych.
Pyszna
i do syta!
Składniki
- marchewka, seler, pietruszka, groszek,batat itd
- botwinka
- ulubiona sałata
- koperek
- bazylia
- oliwa z oliwek
- pomidor malinowy
- opcjonalnie biały i czarny sezam
Warzywa
obierz, pokrój na kawałki, wsyp do miski, przypraw jak lubisz. Dolej
trochę oliwy z oliwek. Wsyp do specjalnego woreczka do zapiekania,
dolej trochę wody, zapnij i zapiekaj około pół godziny.
Tak
przygotowane warzywa nie tracą swoich witamin.
Ulubioną
sałatę umyj i poszarp na kawałki, wyłóż na półmisek.
Na
sałatę wyłóż pieczone warzywa. Są aromatyczne i pięknie
pachną.
Dodaj
liści z botwinki i pokrojone w cieniutkie plasterki surowe, młode
buraczki. Posyp koperkiem, bazylią i skrop oliwą z oliwek. Dodaj
pomidory. Dosmacz solą jak trzeba, posyp sezamem.
I
gotowe!
wszystkie składniki bardzo lubię, a takie kolory na talerzu uwielbiam!
OdpowiedzUsuń