Ciasto kruche z malinami i pianką malinową
Ciasto kruche z malinami i pianką malinową.
Najlepsze ciasto kruche z owocami.
Wspaniałe
i łatwe kruche ciasto na każdą okazję .Szczególnie zachęca
teraz kiedy rynek ugina się od borówek, malin, brzoskwiń czy
jeżyn. Każde z tych owoców będzie idealne.
Ciasto
jest szybkie i nie wymaga wielkiej wprawy.
Pyszne,
rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące.
W
ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie.
Ciasto
idealne nawet "do ręki". Na wynos, na drugi dzień, w
podróży.
-400
g mąki pszennej
-200
g pokrojonego w kostkę masła
-5
żółtek
-łyżka
zimnej wody
-3
łyżki cukru pudru
-2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-pół
łyżeczki kardamonu opcjonalnie
Składniki
na piankę
-5
białek
-szczypta
soli
-180
g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-2
budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru
-120
ml oleju
-500
g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców
Jak zrobić kruche ciasto z owocami?
Ze
wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie,
lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w
proporcjach 60% i 40%.
Obydwa
kawałki włożyć do zamrażarki.
Następnie
formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta
ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy
delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.
Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po
upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
CAŁKOWITEGO
PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy
ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy
białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując,
dodajemy cukier.
Następnie
dodajemy budyń i cukier wanilinowy.
Nie
przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
Piankę
wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
Wsypujemy
maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego
ciasta. Pieczemy
w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut. Kroimy
kiedy zupełnie przestygnie.
Będzie
to niemożliwe.
U
mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam
kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało!
Już
wiem, że można go zabrać "do ręki" i pomimo, że jest
kruchy, nie będzie się zbytnio kruszył.
Łatwy!
Smacznego!
To
również ciasto idealne na wynos!
Wygląda apetycznie ma pewno któregoś dnia spróbuję.
OdpowiedzUsuń...jeśli pojawia się chęć, należy działać i podążać za głosem serca :-)
UsuńOj, jak ja lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuń:)
To prawda. Moja mama i jej mama robiły takie często na wsi. Wtedy to owoce były prosto z krzaka, jaja od kury a mąka z własnego zboża. Pieczone w "bradurze" chleba piecowego bez zegarów i innych wynalazków miały inny smak!
UsuńChyba w bradrurze ....
UsuńOczywiście w BRATRURZE z lwowska ;-)
UsuńNapisz na jaką blachę ten placek?
OdpowiedzUsuń30 x 40, może być większa, może być mniejsza. Raz robię w takiej potem zmieniam na inną. Ciasto jest po prostu wyższe lub niższe. Czasem dodaję do ciasta kakao, zamieniam budyń na śmietankowy i zamiast słodkich owoców daję kwaśniejsze np wiśnie czereśnie i tez jest pyszka!
Usuńupiekłam ciasto ale nie wytrzymało nawet pół dnia taki jest pyszny
OdpowiedzUsuńa budyń, który dodaję do ubitych białek to ugotowany ma być czy w proszku?
OdpowiedzUsuńW proszku
Usuń