Jaglana granola z owocami lata
Jaglana
granola to idealny dodatek do wielu owocowych propozycji. Można ją
przechowywać kilka dni w lodówce ,zamkniętą w słoiku.
Kto
ma mocne nerwy i jest wybitnie zawzięty , będzie z nią postępował
właściwie i traktował jako dodatek. Jeśli zabraknie opanowania to
wyjecie ją łyżeczką prosto ze słoika, co z drugiej strony wcale nie jest takim
złym pomysłem!
Składniki
na granolę jaglaną
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej u mnie KUPIEC
- garść orzechów laskowych, żurawiny suszonej ,pestek dyni, orzechów pecan,macadamia...ogółem bakalie jakie chcecie
- 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
- pół łyżeczki cynamonu lub więcej
- szczypta kurkumy
- szczypta kardamonu
Składniki
na mus jabłkowo-jagodowy
- szklanka jagód naszych polskich czarnych jagód leśnych
- jabłko dość spore
- skórka otarta z połowy cytryny
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub ksylitolu
Jagody
umyj i wsyp do garnka. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych
oczkach . Podsmaż owoce z dodatkiem skórki cytryny, tymianku i
ksylitolu .
Wymieszaj
i odstaw.
Kaszę
ugotuj tak, jak proponuje producent na opakowaniu. Odstaw do
ostygnięcia.
Rozgrzej
piekarnik do 180 stopni. Na blaszce z wyposażenia piekarnika połóż
papier do pieczenia.
Kaszę
wsyp do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i wsyp na
blachę, wyrównaj.
Piecz
aż granola zacznie ładnie brązowieć i stanie się sucha.
Serwuj
z musem jagodowo-jabłkowym, z dodatkiem malin i miety.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!