Najprostszy chleb ze słonecznikiem i cebulką dymką
Lubię
eksperymentować z chlebem, a właściwie w dodatkach do chleba. Warto
czasem to zrobić, gdyż na koniec świeżo pachnący bochenek
potrafi zaskoczyć wspaniałym aromatem, cudownym zapachem i smakiem
jaki trudno podrobić!
Dziś
u mnie pachnący cebulką pyszny i wilgotny chlebek. A właściwie
dwa chlebki. Gdyby były trzy, to byłyby po prostu niższe.
Składniki
- 500 ml wody
- 1 kg mąki – wymieszałam mąkę pszenną z mąką graham grubo mieloną ,wsypałam otręby i wyszło mi równe kilogram mąki. Mąki dodajecie w nierównych proporcjach.
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko
- łyżka miodu
- 3 małe pęczki cebulki dymki, ale o małych białych cebulkach
- sporo ziaren słonecznika u mnie minimum 1 szklanka, dodałam również garstkę czarnego sezamu
Wykonanie
Najpierw
podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy
wsyp mąkę, sól, cukier, miękkie masło , białka, dodaj mąkę.
I
wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec
wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto.Posiekaj drobno dymkę, dodaj!
Odłóż
misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzin. Ja przykrywam
ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i niech sobie
wyrasta.Ciasto ma podwoić objętość. Następnie ponownie wyrabiaj
przez minutkę i wyłóż na blat posypany mąką.
Rozdziel
na 2 lub 3 bochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych,
przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia ,do czasu
kiedy ciasto znów podwoi swoja objętość .
UWAGA!
Jeśli ciasto lepi Ci się do ręki, posmaruj je olejem, a następnie
polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i
włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół
szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki
piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para.
Po
15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 15-20
minut. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze upieczony odwróć
bochenek spodem do góry i delikatnie obstukaj czubkami palców.Jeśli
bochenek wyda głuchy dźwięk, oznacza to że chleb jest upieczony.
Pozostaw
w formie do pieczenia jeszcze 10 minut, następnie wyjmij i odwróć
spodem do góry, do całkowitego wystygnięcia, albo na specjalnym
stojaku lub na suchej, kilkakrotnie złożonej ściereczce
kuchennej.
Trudno
się oprzeć i nie ukroić jeszcze gorącej piętki.Wybornie smakuje z włoskimi sałatkami i w towarzystwie!
Smacznego!
Ciekawy przepis, to tak dla eksperymentu upiekę go w maszynie do wypieku chleba, tylko będę musiała zmniejszyć proporcję o 1/2. :)
OdpowiedzUsuń