Kasza jaglana z musem jabłkowo-jagodowym


kupiec,zdrowa radosc zycia,kasza jaglana,jaglanka,proso,katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,szybkie przepisy z kasza jaglana,jak ugotowac kasze jaglana,detoks,WZJG,


Przedstawiam wszystkim nieśmiertelną królową kasz- kaszę jaglaną w wersji typowo na lato. Danie można zajadać na ciepło i na zimno.
Jeśli chcecie zjeść na ciepło ,dodajcie szczyptę kurkumy. Kasza jaglana ma właściwości detoksykujące. Ugotowana we właściwy sposób, jest bardzo zdrowa i właściwie ma lekko orzechowy smak, ale nie jest taka wyrazista jak jej siostra kasza gryczana.


Dziś szybka i lekka propozycja .

kupiec,zdrowa radosc zycia,kasza jaglana,jaglanka,proso,katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,szybkie przepisy z kasza jaglana,jak ugotowac kasze jaglana,detoks,WZJG,

kupiec,zdrowa radosc zycia,kasza jaglana,jaglanka,proso,katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,szybkie przepisy z kasza jaglana,jak ugotowac kasze jaglana,detoks,WZJG,

Szybka, a to dlatego, że kaszo-maniacy mają zawsze jaglanki nad-stan w lodówce, zawsze ugotowana i przechowywana w szklanym pojemniku do żywności.
Wystarczy ją wyciągnąć i lekko uprażyć na oleju kokosowym ,aby była sypka, ciepła i po prostu pyszna.
Warto ją mieć pod ręką, bo można wyczarować na prawdę wiele pysznych i zdrowych dań, przede wszystkim szybkich i dających mnóstwo energii i radości.


Składniki w dowolnych ilościach
  • kasza jaglana u mnie KUPIEC
  • jagody
  • jabłko
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 Łyżeczki ksylitolu
  • kilka malin
  • mięta
  • sól
kupiec,zdrowa radosc zycia,kasza jaglana,jaglanka,proso,katarzyna franiszyn-luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,szybkie przepisy z kasza jaglana,jak ugotowac kasze jaglana,detoks,WZJG,


Kaszę jaglaną ugotuj na sypko ze szczyptą soli, według instrukcji jaką podaje producent na opakowaniu.
Odłóż na bok. Międzyczasie opłucz jagody, odcedź na sitku, wsyp do rondla , dodaj starte na dużych oczkach jabłko. Zacznij przesmażać. Dodaj skórkę z cytryny oraz tymianek, ksylitol i wymieszaj.
Kaszę wyłóż na talerze, dodaj mus jagodowo-jabłkowy, posyp malinami i dodaj miętę.
To wszystko. Można jeść wymieszane wszystko ze sobą , jest zdrowo i pysznie!
Jeśli chodzi o jagody to zdecydowanie należy tutaj użyć tych leśnych, naszych czarnych jagódek, które brudzą zęby :-)
Porcja zdrowia gotowa!

https://www.mediaexpert.pl/dyski-twarde-zewnetrzne/

https://www.mediaexpert.pl/dyski-twarde-zewnetrzne/


Komentarze

  1. Podoba mo się bardzo dodatek tymianku

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszy jaglanej w wersji na słodko jeszcze nie przyrządzałam. Zawsze jako dodatek do mięs.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszny sposób na zdrowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest taka piękna i kolorowa! I te owoce...Kasiu, wspaniała propozycja. Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, Ty podajesz niby takie proste dania, ale jednak mają w sobie niezwykły urok czegoś mega pysznego :**

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo to cos nowego ;) ale ktos mi narobil smaka ;) do porannej kawki idealne :) gratuluje pomyslu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym spróbowała, bo bardzo lubię kaszę jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią :) Bardzo apetyczny przepis ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, za smak i właściwości, które w sobie kryje!

      Usuń
  9. Sezona na jagody w pełni, taka jaglanka musi być bardzo smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :) Takie śniadanka lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny przepis, na pewno go wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!