Polenta na słodko z mascarpone i owocami
Polenta
to włoski specjał ,który niejednokrotnie zastępuje pieczywo,
ziemniaki,stanowi przekąskę, dodatek do mięs. Serwowany również
solo. Powstaje z kaszki kukurydzianej.
Kaszka
kukurydziana natomiast powstaje
z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy.
Sama w sobie jest bogatym źródłem składników odżywczych i
witamin: E, A oraz tych z grupy B. Stanowi także źródło cennych
składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód,
wapń, żelazo i siarka. Znajdziemy też w niej skrobię i błonnik.
Może zawierać gluten. Ma w sobie także selen, pierwiastek
powszechnie stosowany w profilaktyce nowotworowej. Kaszka
kukurydziana jest
lekkostrawna i nie obciąża przewodu pokarmowego, dlatego jest
zalecana w formie kleików dla osób z dolegliwościami przewodu
pokarmowego, w tym wątroby, dróg żółciowych, a także nerek.
Polecana jest także dla rekonwalescentów.
Dzisiaj
u mnie pyszne deserki. Polenta inaczej. Polenta w wersji na słodko.
Podczas
gdy ja będę zajmowała się polentą dla dzieci, a mam ich akurat
dzisiaj sporą gromadkę ..to moja najstarsza córka postara się
wymyśleć coś do zabawy tak, by dzieciaki nie przeszkodziły mi w
czynności gotowania polenty.
Znalazłam
świetny sposób. Wiem już jak sobie poradzę.
Pomoże
mi w tym książka dla dzieci dwuletnich i starszych "365 dni
kreatywnej zabawy" Wydawnictwa Buchmann
Zabawy
na cały rok, na każdy dzień roku właściwie, zostały zebrane w
jednej bardzo przystępnej publikacji. Nie są one zbyt
skomplikowane. Do niektórych zabaw trzeba się wcześniej
przygotować, jednak nie są to specjalnie trudne przygotowania.
Czasem trzeba coś kupić albo skorzystać z zapasów zgromadzonych w
kuchni, a jeśli akurat nie ma takiej możliwości, można
przeskoczyć stronę i bawić się dalej! (Autorki na samym wstępie
zaznaczyły, jakie produkty i jakie narzędzia będą potrzebne
podczas zabaw).
Dobrą
stroną książki jest to, iż jest ona utrzymana w bardzo prostej
formie, dzięki temu można skupić się na samych proponowanych
zajęciach. Zrozumienie i przyswojenie treści wymaga natomiast
pomocy rodzica, zwłaszcza kiedy bawimy się z małym dzieckiem. Z
książki mogą jednak korzystać również dzieci starsze. Te, które
potrafią już czytać, same będą w stanie zabawić się choćby z
bratem, siostrą czy kolegą lub koleżanką.
Dałam
dzieciom książkę, zachęciłam szczególnie do zabaw grupowych i
poszłam czynić polentę!
Składniki
- kaszka kukurydziana Kupiec
- opakowanie serka mascarpone
- trochę likieru amaretto
- cukier puder do smaku i do dekoracji
- mus malinowy (przygotowanie poniżej)
- borówka
- borówka amerykańska
- świeża mięta
- opcjonalnie rozmaryn
Jak przygotować polentę?
Polentę
gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć.
Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać kaszkę
kukurydzianą do gotującej się, osolonej wody. Aby ze zbitej kaszki
nie utworzyły się kluseczki trzeba mieszać wodę łyżką. Sekret
przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią
twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu można
przygotować dwa garnki z wrzącą wodą i kiedy polenta zaczyna
tężeć, dolewać wrzątku z drugiego garnka.Na dnie powinna utworzyć się
skorupa. Polenta natomiast będzie odchodzić od ścianek i się od
niej oddzieli. To znak, że jest gotowa.
Przekładamy
ją do kwadratowego naczynia bądź na tackę i wyrównujemy. Powinna
mieć około pół centymetra wysokości. Przykrywamy folią
spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli chcesz do Twojej
polenty możesz dodać łyżeczkę suszonego rozmarynu.
Jak
przygotować mus malinowy?
Podczas
gdy nasza polenta będzie się chłodzić i zastygać, wsypujemy
maliny do rondla z grubym dnem, dodajemy kilka listków mięty,
cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż maliny zupełnie się
rozpadną ,a całość będzie się ładnie szkliła.
Musimy
teraz przetrzeć maliny przez sito, aby pozbyć je pestek.
Schłodzić
w lodówce.
Kiedy
polenta zastygnie, wykrawamy literatką krążki . Międzyczasie
przygotowujemy patelnię grillową i kładziemy na niej krążki .
Grillujemy. Grillowanie spowoduje , że krążki nie będą się
"lepić" tylko będą suche.
Przygotowane
krążki chłodzimy.
Serek
mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy,
wlewamy trochę amaretto. Przekładamy do szprycy i nakładamy na
krążki.
Teraz
kolejno owoce, mus, miętę i cukier puder.
Gotowe!
Próbowałam robić polentę ale jakoś nigdy mnie nie zachwyciła. Może spróbuje jeszcze raz...
OdpowiedzUsuńZa polenta nie przepadam, ale przekonałaś mnie mascarpone. Czuję, że to wszystko do siebie idealnie pasuje.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja! muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem świeżych, letnich owoców na pewno smakuje niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńJuz widze, ze zjadlabym ze 30 takich "placuszkow" :) super pomysl :) gratuluje inwencji :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńI oryginalny deser. Uwielbiam polentę.
Świetne zdjęcia 😉Nigdy nie próbowałam polenty czas to zmienić 😉👍Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNIGDY NIE ROBILAM ALE SKUSILAS MNIE
OdpowiedzUsuńPrzemawiam do mnie bardzo :D Zdjęcia - mega apetyczne, mniam!
OdpowiedzUsuńNie robiłam czegoś takiego nigdy dotąd, choć kaszkę kukurydziana gotowałam dzieciom nieraz. I raczej w dużo prostszy sposób. Jak dla mnie wystarczy ugotować kaszkę na gęsto i zostawić do wystudzenia, bo faktycznie twardnieje. Wygląda super 🙂
OdpowiedzUsuńAle pyszności wyczarowałaś kochana :-) wpraszam się :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :). Trzeba koniecznie wypróbować ten przepis przed niedzielną kawką!
OdpowiedzUsuńPyszności! Zapisuję do wypróbowania! <3
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com