Papryka nadziewana płatkami jaglanymi i warzywami w sosie pomidorowym


papryka nadziewana, czym nadziać paprykę,kupiec zdrowa radosc zycia,ambrasadorkupiec,z kuchni do kuchni,wegetarianskie dania z piekarnika,dania warzywne, kasza jaglana,platki jaglane,kasia franiszyn luciano


To danie powstało wyjątkowo szybko i pomimo ,że temperatura nie odpuszcza, warto je zrobić. Polecam  też  uczynić większą porcję, gdyż można bez obaw trzymać je w lodówce, jeść na zimno lub odgrzewać, a nawet brać ze sobą...gdziekolwiek. Podobne papryki robiłam na Sycylii, by zimne na drugi dzień zabierać na plażę.


Podczas zakupu papryki wybierajcie małe i pękate sztuki. Odwdzięczą się Wam smakiem, są miększe i mają fajną rozpływającą się w ustach skórkę.

papryka nadziewana, czym nadziać paprykę,kupiec zdrowa radosc zycia,ambrasadorkupiec,z kuchni do kuchni,wegetarianskie dania z piekarnika,dania warzywne, kasza jaglana,platki jaglane,kasia franiszyn luciano

Składniki ilościowo według upodobań
  • kilka papryk czerwonych
  • płatki jaglane u mnie KUPIEC
  • opakowanie Waszych ulubionych mrożonych drobno krojonych warzyw, może być nawet zupa wiosenna ;-) mrożonki mają to do tego, że warzywa zamrażane są tuż po zbiorach .Jeśli chcecie użyjcie świeżych.
papryka nadziewana, czym nadziać paprykę,kupiec zdrowa radosc zycia,ambrasadorkupiec,z kuchni do kuchni,wegetarianskie dania z piekarnika,dania warzywne, kasza jaglana,platki jaglane,kasia franiszyn luciano

  • Sos pomidorowy, najlepiej jeśli będzie wykonany w domu ze świeżych pomidorów, ale jeśli nie macie takowego, zwykła salsa di pomodoro rustica świetnie się sprawdzi.
  • Sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek i olej kokosowy extra virgin- do duszenia warzyw
  • ulubiony ser w pasterkach + parmezan tarty
  • świeże ulubione zioła w tym bazylia

Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Umyj paprykę i przekrój wzdłuż. Wyczyść z nasion i odłóż łódeczki na bok.
Płatki jaglane ugotuj w niewielkiej ilości wody, tak aby powstała papka. Wystarczy niecałe 3 minuty. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, wrzuć warzywa, dosmacz solą i pieprzem i duś do miękkości. Kiedy najtwardsze warzywo będzie miękkie, wrzuć papkę z płatków jaglanych wymieszaj. Powstanie genialny farsz do nadziewania papryki. Z tego farszu zrobicie też kulki, kotleciki, nadziejecie pierogi, gdyż genialnie się się pracuje z takim farszem. Nie lepi się do rąk.


papryka nadziewana, czym nadziać paprykę,kupiec zdrowa radosc zycia,ambrasadorkupiec,z kuchni do kuchni,wegetarianskie dania z piekarnika,dania warzywne, kasza jaglana,platki jaglane,kasia franiszyn luciano

Farszem nadziejcie papryki. Naczynie do zapiekania wysmarujcie opcjonalnie masłem.
Poukładajcie paprykę, zalejcie sosem, skropcie oliwą, połóżcie sery i ...do piekarnika, minimum pół godziny. Obserwujcie paprykę. Gdy jej brzegi zaczną się robić ciemne, a ser stopnieje do reszty, salsa zredukuje swoją objętość danie jest gotowe.
Nie wyrywajcie się w te upały jeść papryki od razu.
Zostawcie spokojnie w piekarniku, aż sobie odpocznie i ostygnie. Warto poczekać, gdyż chłodniejsza, a nawet zimna jest niebiańsko pyszna.
Dodam również ,że jest zdrowa i moje dzieci biorą ją po prostu...do ręki, stąd właśnie wybrałam małe egzemplarze papryki.
Smacznego!


papryka nadziewana, czym nadziać paprykę,kupiec zdrowa radosc zycia,ambrasadorkupiec,z kuchni do kuchni,wegetarianskie dania z piekarnika,dania warzywne, kasza jaglana,platki jaglane,kasia franiszyn luciano

papryka nadziewana, czym nadziać paprykę,kupiec zdrowa radosc zycia,ambrasadorkupiec,z kuchni do kuchni,wegetarianskie dania z piekarnika,dania warzywne, kasza jaglana,platki jaglane,kasia franiszyn luciano


Komentarze

  1. Lubię takie przepisy, gdzie faszeruje się jakieś warzywa :) Papryka daje wiele możliwości, więc można eksperymentować z farszami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooooo! Pysznie!
    Sos już zrobiłam, tylko kupić paprykę ...

    OdpowiedzUsuń
  3. ach przepyszny przepis :) Zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie ❤️ fajny, inspirujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielką fanką płatków jaglanych, więc farsz w tym daniu bardzo mi się spodobał i na pewno kiedyś spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie papryki,oj oj az glodna się robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne! :-) wyglada doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cos podobnego juz jadlam ;) w kazdym razie bardzo sycace ;) fajny pomysl na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się obłędnie! Chyba zrobię dziś na obiad...dzięki za inspirację Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na obiad! Jeszcze w tym tygodniu będę musiała z niego skorzystać! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląd fantastyczny skłonił mnie do zrobienia.Nie żałuję. Jestem facet i nie jadam jaglanki ale słowo daję zrobiłem i jest pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!