Papryka nadziewana płatkami jaglanymi i warzywami w sosie pomidorowym
To
danie powstało wyjątkowo szybko i pomimo ,że temperatura nie
odpuszcza, warto je zrobić. Polecam też uczynić większą porcję,
gdyż można bez obaw trzymać je w lodówce, jeść na zimno lub
odgrzewać, a nawet brać ze sobą...gdziekolwiek. Podobne papryki
robiłam na Sycylii, by zimne na drugi dzień zabierać na plażę.
Podczas
zakupu papryki wybierajcie małe i pękate sztuki. Odwdzięczą się
Wam smakiem, są miększe i mają fajną rozpływającą się w
ustach skórkę.
Składniki ilościowo według upodobań
- kilka papryk czerwonych
- płatki jaglane u mnie KUPIEC
- opakowanie Waszych ulubionych mrożonych drobno krojonych warzyw, może być nawet zupa wiosenna ;-) mrożonki mają to do tego, że warzywa zamrażane są tuż po zbiorach .Jeśli chcecie użyjcie świeżych.
- Sos pomidorowy, najlepiej jeśli będzie wykonany w domu ze świeżych pomidorów, ale jeśli nie macie takowego, zwykła salsa di pomodoro rustica świetnie się sprawdzi.
- Sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek i olej kokosowy extra virgin- do duszenia warzyw
- ulubiony ser w pasterkach + parmezan tarty
- świeże ulubione zioła w tym bazylia
Rozgrzej
piekarnik do 180-190 stopni. Umyj paprykę i przekrój wzdłuż.
Wyczyść z nasion i odłóż łódeczki na bok.
Płatki
jaglane ugotuj w niewielkiej ilości wody, tak aby powstała papka.
Wystarczy niecałe 3 minuty. Na patelni rozgrzej niewielką ilość
oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, wrzuć warzywa, dosmacz solą i
pieprzem i duś do miękkości. Kiedy najtwardsze warzywo będzie
miękkie, wrzuć papkę z płatków jaglanych wymieszaj. Powstanie
genialny farsz do nadziewania papryki. Z tego farszu zrobicie też
kulki, kotleciki, nadziejecie pierogi, gdyż genialnie się się
pracuje z takim farszem. Nie lepi się do rąk.
Farszem
nadziejcie papryki. Naczynie do zapiekania wysmarujcie opcjonalnie
masłem.
Poukładajcie
paprykę, zalejcie sosem, skropcie oliwą, połóżcie sery i ...do
piekarnika, minimum pół godziny. Obserwujcie paprykę. Gdy jej
brzegi zaczną się robić ciemne, a ser stopnieje do reszty, salsa zredukuje swoją objętość danie jest gotowe.
Nie
wyrywajcie się w te upały jeść papryki od razu.
Zostawcie
spokojnie w piekarniku, aż sobie odpocznie i ostygnie. Warto
poczekać, gdyż chłodniejsza, a nawet zimna jest niebiańsko
pyszna.
Dodam
również ,że jest zdrowa i moje dzieci biorą ją po prostu...do
ręki, stąd właśnie wybrałam małe egzemplarze papryki.
Smacznego!
Lubię takie przepisy, gdzie faszeruje się jakieś warzywa :) Papryka daje wiele możliwości, więc można eksperymentować z farszami.
OdpowiedzUsuńOooooo! Pysznie!
OdpowiedzUsuńSos już zrobiłam, tylko kupić paprykę ...
ach przepyszny przepis :) Zapisuję !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ❤️ fajny, inspirujący przepis :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką płatków jaglanych, więc farsz w tym daniu bardzo mi się spodobał i na pewno kiedyś spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie papryki,oj oj az glodna się robię :-)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! :-) wyglada doskonale!
OdpowiedzUsuńCos podobnego juz jadlam ;) w kazdym razie bardzo sycace ;) fajny pomysl na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie! Chyba zrobię dziś na obiad...dzięki za inspirację Kochana :*
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad! Jeszcze w tym tygodniu będę musiała z niego skorzystać! :)
OdpowiedzUsuńWygląd fantastyczny skłonił mnie do zrobienia.Nie żałuję. Jestem facet i nie jadam jaglanki ale słowo daję zrobiłem i jest pycha
OdpowiedzUsuń