"Wściekły kucharz." Anthony Warner
"Wściekły
kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód
jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor
rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy
superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i
swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza
nikogo. Szydzi z nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić,
że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy.
Za to
damy zarobić tym, którzy za modami stoją. Książka uczy zdrowego
rozsądku i obala mit, że dzięki diecie takiej, a nie innej
będziemy wiecznie żyli w szczęściu i dobrobycie.
Nigdy
nie mieliśmy dostępu do tak dużej ilości informacji na temat
jedzenia i jego wpływie na nasze zdrowie. Powinniśmy uważnie
przyjrzeć się różnym dietom, bo niektóre z nich oparte są na
nieprawdziwych i szkodliwych teoriach.
Ta
książka to orzeźwiająca i zabawna tyrada wymierzona przeciwko
idiotyzmom i szkodliwym skutkom wszelkich cudownych diet. Autor w
niektórych fragmentach książki jest zdrowo wkurzony i to mało
powiedziane. Jest też zabawny i szczery do bólu.
Anthony
Warner , brytyjski kucharz i bloger. Ukończył studia z zakresu
biochemii na Uniwersytecie w Manchesterze.
Publikacja
ta jest najbardziej potrzebna tym osobom, które bardzo łatwo
popadają w dietetyczne skrajności i łatwo zapominają o zdrowym
rozsądku, często wpadają w żywieniowe obsesje . Popadanie ze
skrajności w skrajność jest bardziej szkodliwa niż sama dieta czy
zdrowy rozsądek.
Zdrowy
rozsądek, sezonowość, i ogólna uciecha jaką daje jedzenie to
klucz do dobrego samopoczucia. Zapominamy usiąść do stołu.
Zapominamy o wszystkich tych pożytecznych chwilach spędzonych z
rodziną na zrywaniu pomidorów, pieleniu ogródków i warzywników.
Zapominamy o wspólnym i rozsądnym biesiadowaniu z innymi, o
siedzeniu przy stole i przyjemności jaką niesie ze sobą posiłek.Świat kuchni oferuje nam niesamowite doznania smakowe,
bogactwo zapachów, kolorów i faktur.
Diety
komercyjne odzierają nas ..z nas samych. Z naszych instynktów.
Nawet jeśli kiedyś przestaniemy narzucać sobie zbędne zasady i
ograniczenia, pozbędziemy się obsesji na punkcie obrazu ciała i
zaprzestaniemy nieustannego moralizowania, otyłość i dysfunkcje
żywieniowe nie znikną. Ale przekonana jestem, że w świecie, w
którym ludzie nauczą się cieszyć jedzeniem i korzystać ze
wszystkiego z umiarem, co kuchnia ma do zaoferowania, łatwiej
będzie sobie radzić z tymi problemami.
Zdrowy
rozsądek. Klucz do wszystkiego.
Tytuł: "Wściekły
kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach"
Autor:
Anthony Warner
Wydawnictwo:
Buchmann
Oprawa:
miękka ze skrzydełkami
Format:
13.5x20.2 cm
Liczba
stron: 384
Rok
wydania: 2018 r.
Cena:
39.99 zł
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!