Dieta w chorobie nowotworowej. Zupa krem na bulionie.
Nieprawidłowe
odżywianie jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych, o tym wie
każdy z nas.Uważa się, że przynajmniej 30% nowotworów ma związek
z niewłaściwym odżywianiem.
Książek dotyczących zapobiegania
zachorowaniom przez stosowanie prawidłowej diety w konkretnych
problemach zdrowotnych napisano już wiele.
Lecz siłą tej książki
,jest zbiór zaleceń dla chorych w trakcie intensywnej terapii
onkologicznej (leczenie chirurgiczne, radioterapia i chemioterapia) i
po zakończeniu postępowania przeciwnowotworowego.
Książkę
czytałam z wielkim zainteresowaniem.
Problem może dotyczyć
(odpukać) każdego z nas,lub kogoś z naszych bliskich- garść
wiedzy przyda się każdemu. Osoby z rozpoznaniem nowotworów
intensywnie poszukują informacji na temat diety , są zalęknieni ,a
wiele z tych informacji nie odpowiada prawdzie. Ponad 50% pacjentów
to niedożywieni chorzy.Co piąty umiera nie z powodu choroby
nowotworowej , tylko z powodu kacheksji, której głównym objawem
jest wyniszczenie organizmu. Książka, którą trzymam w ręku
przybliża najważniejsze aspekty współczesnej wiedzy na tematy żywienia w chorobie nowotworowej.
"Dieta
w chorobie nowotworowej" (książka dostępna
W TYM MIEJSCU ) -to kolejne wydanie popularnej książki w nowej, odświeżonej
szacie graficznej.
Smaczne
dania, ładnie podane posiłki, proste składniki – tego potrzebuje
pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i
indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest
możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą
się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. (Aleksandra Kapała
– lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych.
Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej –
Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też
prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim
Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu,
gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii
Klinicznej.) Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania,
które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią
chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych
składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w
rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego,
czym się kierować, dobierając produkty do posiłków.
Nie
ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale
zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo
pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
Poradnik
zawiera też ogólne wskazania co do sposobów odżywiania w różnego
rodzaju odmianach choroby. Książka ma mnóstwo smakowitych zdjęć
i ciekawy układ graficzny. To pozycja polecana przez naukowców i
lekarzy: Krajowego konsultanta ds. onkologii klinicznej prof. Macieja
Krzakowskiego oraz Prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia POLSPEN
dr.hab.med. Stanisława Kłęka.
Przygotowałam
przykładowe danie zalecane w okresie nudności i wymiotów, bo
akurat zmagałam się z problemem zatrucia pokarmowego i
pomyślałam,że wypróbuję smak na sobie. Zupa jest pyszna, to mogę
powiedzieć z czystym sumieniem. Dla chorego, który jest wymęczony
będzie potężnym zastrzykiem energii, a jednocześnie będzie się
obchodzić łagodnie z naszym organizmem.
Składniki
na 4 porcje
- 1 litr bulionu
- 4-5 ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 1 pomidor
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję
- 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję
- pół łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie
Bulion
powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina,
cielęcina. U mnie -cielęcina z dodatkiem dużej ilości marchewki i
pietruszki, ale bez selera i pora, ponieważ one nasilają nudności
i wzdęcia.
Bulion
przyprawiaj według własnych preferencji- solą, listkiem laurowym,
zielem angielskim.
Nie
dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi.
Bulion
ugotowany w większej ilości i zredukowany (czyli po częściowym
odparowaniu wody) możesz mrozić.
Wszystkie
warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń
pietruszki- zmiksuj.
Już
na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt.
Zamiast
ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza
manna, kasza orkiszowa-ugotowane na miękko i zmiksowane, zamiast
łyżki mięsa można dodać połówkę ugotowanego jaja kurzego lub
2 jajka przepiórcze.
Smacznego
i na zdrowie!
Myślę, że dieta śródziemnomorska jest dla każdego zdrowego i chorego człowieka. Poza tym chorzy nowotworowo dostają zalecenia żywieniowe od swoich lekarzy. Pewnie taka książka też jest jakąś pomocą.
OdpowiedzUsuńKsiążka pewnie bardzo cenna, w ogóle data w chorobie jest ważna, a już w takiej... NIEODZOWNA, no i jedzenie, oprócz wszystkiego powinno być smaczne, to też ważne, zdrowe, pożywne ale i smaczne. Inaczej ro może niewiele dać.
OdpowiedzUsuń