Dieta w chorobie nowotworowej. Zupa krem na bulionie.




dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,


Nieprawidłowe odżywianie jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych, o tym wie każdy z nas.Uważa się, że przynajmniej 30% nowotworów ma związek z niewłaściwym odżywianiem. 


Książek dotyczących zapobiegania zachorowaniom przez stosowanie prawidłowej diety w konkretnych problemach zdrowotnych napisano już wiele.
 Lecz siłą tej książki ,jest zbiór zaleceń dla chorych w trakcie intensywnej terapii onkologicznej (leczenie chirurgiczne, radioterapia i chemioterapia) i po zakończeniu postępowania przeciwnowotworowego.

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,


 Książkę czytałam z wielkim zainteresowaniem.
 Problem może dotyczyć (odpukać) każdego z nas,lub kogoś z naszych bliskich- garść wiedzy przyda się każdemu. Osoby z rozpoznaniem nowotworów intensywnie poszukują informacji na temat diety , są zalęknieni ,a wiele z tych informacji nie odpowiada prawdzie. Ponad 50% pacjentów to niedożywieni chorzy.Co piąty umiera nie z powodu choroby nowotworowej , tylko z powodu kacheksji, której głównym objawem jest wyniszczenie organizmu. Książka, którą trzymam w ręku przybliża najważniejsze aspekty współczesnej wiedzy na tematy żywienia w chorobie nowotworowej.

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

"Dieta w chorobie nowotworowej" (książka dostępna W TYM MIEJSCU ) -to kolejne wydanie popularnej książki w nowej, odświeżonej szacie graficznej.
Smaczne dania, ładnie podane posiłki, proste składniki – tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. (Aleksandra Kapała – lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej – Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.) Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego, czym się kierować, dobierając produkty do posiłków.

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
Poradnik zawiera też ogólne wskazania co do sposobów odżywiania w różnego rodzaju odmianach choroby. Książka ma mnóstwo smakowitych zdjęć i ciekawy układ graficzny. To pozycja polecana przez naukowców i lekarzy: Krajowego konsultanta ds. onkologii klinicznej prof. Macieja Krzakowskiego oraz Prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia POLSPEN dr.hab.med. Stanisława Kłęka.

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

Przygotowałam przykładowe danie zalecane w okresie nudności i wymiotów, bo akurat zmagałam się z problemem zatrucia pokarmowego i pomyślałam,że wypróbuję smak na sobie. Zupa jest pyszna, to mogę powiedzieć z czystym sumieniem. Dla chorego, który jest wymęczony będzie potężnym zastrzykiem energii, a jednocześnie będzie się obchodzić łagodnie z naszym organizmem.


dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,


Składniki na 4 porcje
  • 1 litr bulionu
  • 4-5 ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję
  • pół łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie


Bulion powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina, cielęcina. U mnie -cielęcina z dodatkiem dużej ilości marchewki i pietruszki, ale bez selera i pora, ponieważ one nasilają nudności i wzdęcia.
Bulion przyprawiaj według własnych preferencji- solą, listkiem laurowym, zielem angielskim.


Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi.
Bulion ugotowany w większej ilości i zredukowany (czyli po częściowym odparowaniu wody) możesz mrozić.
Wszystkie warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj.
Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt.
Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna, kasza orkiszowa-ugotowane na miękko i zmiksowane, zamiast łyżki mięsa można dodać połówkę ugotowanego jaja kurzego lub 2 jajka przepiórcze.

dieta w chorobie nowotworowej,dieta przy raku,rak-co jesc,onkologia co jesc,mam raka co jesc,chemioterapia co jesc,co jesc przy zatruciu pokarmowym,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,dieta odchudzająca,

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Myślę, że dieta śródziemnomorska jest dla każdego zdrowego i chorego człowieka. Poza tym chorzy nowotworowo dostają zalecenia żywieniowe od swoich lekarzy. Pewnie taka książka też jest jakąś pomocą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka pewnie bardzo cenna, w ogóle data w chorobie jest ważna, a już w takiej... NIEODZOWNA, no i jedzenie, oprócz wszystkiego powinno być smaczne, to też ważne, zdrowe, pożywne ale i smaczne. Inaczej ro może niewiele dać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!