Mini pączusie serowe niemal błyskawiczne


kupiec,zdrowa radość zycia,pączki w 5 minut, szybkie pączki,łatwe pączki,jak zrobić pączki

Historia tych maleństw pochodzi z Austrii, miasta Graz. Są wyjątkowo szybkie i niezwykle pyszne. W sam raz na raz, w sam raz do ręki, w sam raz na Święta.


Pączki znikają w ekspresowym tempie. Pierwsze pączki robiłam za pomocą łyżki, teraz wkładam masę do rękawa cukierniczego z dużą dziurą i...mniej się brudzę.
Zróbcie je od razu z podwójnej porcji. Mogą poleżeć.

kupiec,zdrowa radość zycia,pączki w 5 minut, szybkie pączki,łatwe pączki,jak zrobić pączki

kupiec,zdrowa radość zycia,pączki w 5 minut, szybkie pączki,łatwe pączki,jak zrobić pączki


Składniki
- 280 g serka homogenizowanego np.Danio lub waniliowego serka z wiaderka
  • 4 duże świeże jaja
  • 4 szklanki mąki pszennej- u mnie szklanka ma 250 ml
  • szklanka cukru pudru u mnie KUPIEC
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny-musi być wyparzona wcześniej
  • olej do smażenia
  • dodatkowo cukier puder do posypania pączusiów
kupiec,zdrowa radość zycia,pączki w 5 minut, szybkie pączki,łatwe pączki,jak zrobić pączki


Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie.
Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto.Jeśli dodasz skórki z cytryny lub pomarańczy, pączek nabierze niesamowitego aromatu!
Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany.
Ciasto będzie kleiste i lepkie, nie dosypujcie mąki, ma takie być.
Włóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskałam kulki bezpośrednio na gorący olej .
Uwaga! Pączusie rosną podczas smażenia. Same si e odwracają podczas smażenia! Jeśli nie to odwracaj, by usmażyły się na złoto z każdej strony.
Usmażone, najlepiej szczypcami, wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Powinny ostygnąć przed konsumpcją, ale będzie trochę trudno się powstrzymać.
Ostudzone posyp cukrem pudrem. I tyle. Można obtoczyć również w cynamonie i kardamonie, jak kto lubi. Można małą szprycą nadziewać kremem jak do karpatki . Takie pączusie jadałam często we Włoszech, nosiły nazwę mini krapfen, z austriacka lub bomboloni- po włosku.. Były właśnie nadziewane kremem mniej więcej, jak do karpatki i trzymane w lodówce. Takie małe, okrągłe ....a tyle radości.
Istnieje wiele wariantów tych mini pączków, składniki łatwo zapamiętać i są dostępne w całej Europie. Szybko znikają, są pyszne!

kupiec,zdrowa radość zycia,pączki w 5 minut, szybkie pączki,łatwe pączki,jak zrobić pączki


Komentarze

  1. urocze maleństwa, bardzo chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) :) Pycha !! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis na jakąs domową imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne!
    Tak bardzo bym chciała teraz kilka albo więcej...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pączki pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie puchate! :) Dobre też na drogę powrotną z sanek, czy śnieżnej bitwy, zanim dotrze się do domu na coś gorącego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam te pączusie! Są pyszne, i dość często je robię. Wyglądają uroczo :*

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie nie ma sera z wiaderka czy Danino, mieszkam w Kanadzie, jali serek moge uzyc w zamian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy kremowy typu Philadelphia np...naturalny lub waniliowy

      Usuń
  8. Ile wychodxi pączusiow? Bo nie wiem czy podwoić porcje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę podwoić porcję od razu, pierwsza pójdzie do "testów". Jak brudzić naczynia to raz ;-) Wszystko zależy od wielkości pączków. Mągą być mini a mogą być mini mini ;-) 15-20 sztuk malutkich

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!