Mini pączusie serowe niemal błyskawiczne
Historia
tych maleństw pochodzi z Austrii, miasta Graz. Są wyjątkowo
szybkie i niezwykle pyszne. W sam raz na raz, w sam raz do ręki, w
sam raz na Święta.
Pączki
znikają w ekspresowym tempie. Pierwsze pączki robiłam za pomocą
łyżki, teraz wkładam masę do rękawa cukierniczego z dużą
dziurą i...mniej się brudzę.
Zróbcie
je od razu z podwójnej porcji. Mogą poleżeć.
Składniki
-
280 g serka homogenizowanego np.Danio lub waniliowego serka z
wiaderka
- 4 duże świeże jaja
- 4 szklanki mąki pszennej- u mnie szklanka ma 250 ml
- szklanka cukru pudru u mnie KUPIEC
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny-musi być wyparzona wcześniej
- olej do smażenia
- dodatkowo cukier puder do posypania pączusiów
Najpierw
wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie.
Wszystkie
składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto.Jeśli dodasz
skórki z cytryny lub pomarańczy, pączek nabierze niesamowitego
aromatu!
Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany.
Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany.
Ciasto
będzie kleiste i lepkie, nie dosypujcie mąki, ma takie być.
Włóż
ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskałam kulki bezpośrednio na
gorący olej .
Uwaga!
Pączusie rosną podczas smażenia. Same si e odwracają podczas
smażenia! Jeśli nie to odwracaj, by usmażyły się na złoto z
każdej strony.
Usmażone,
najlepiej szczypcami, wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem
papierowym. Powinny ostygnąć przed konsumpcją, ale będzie trochę
trudno się powstrzymać.
Ostudzone
posyp cukrem pudrem. I tyle. Można obtoczyć również w cynamonie i
kardamonie, jak kto lubi. Można małą szprycą nadziewać kremem
jak do karpatki . Takie pączusie jadałam często we Włoszech,
nosiły nazwę mini krapfen, z austriacka lub bomboloni- po włosku..
Były właśnie nadziewane kremem mniej więcej, jak do karpatki i
trzymane w lodówce. Takie małe, okrągłe ....a tyle
radości.
Istnieje wiele wariantów tych mini pączków, składniki łatwo zapamiętać i są dostępne w całej Europie. Szybko znikają, są pyszne!
Istnieje wiele wariantów tych mini pączków, składniki łatwo zapamiętać i są dostępne w całej Europie. Szybko znikają, są pyszne!
urocze maleństwa, bardzo chętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuń:) :) Pycha !! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis na jakąs domową imprezę.
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńTak bardzo bym chciała teraz kilka albo więcej...
Uwielbiam pączki pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńJakie puchate! :) Dobre też na drogę powrotną z sanek, czy śnieżnej bitwy, zanim dotrze się do domu na coś gorącego :D
OdpowiedzUsuńZnam te pączusie! Są pyszne, i dość często je robię. Wyglądają uroczo :*
OdpowiedzUsuńu mnie nie ma sera z wiaderka czy Danino, mieszkam w Kanadzie, jali serek moge uzyc w zamian?
OdpowiedzUsuńKażdy kremowy typu Philadelphia np...naturalny lub waniliowy
UsuńIle wychodxi pączusiow? Bo nie wiem czy podwoić porcje
OdpowiedzUsuńRadzę podwoić porcję od razu, pierwsza pójdzie do "testów". Jak brudzić naczynia to raz ;-) Wszystko zależy od wielkości pączków. Mągą być mini a mogą być mini mini ;-) 15-20 sztuk malutkich
Usuń