Pierogi na Święta- z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką
Tradycyjna
Wigilia, to dania bezmięsne.
Ale
w Boże Narodzenie można zaszaleć.
Proponuję
pierogi o wspaniałym aromacie i bardzo łatwe do wykonania.
Podane
z barszczykiem czerwonym do popicia : pyszności!
Zaczynamy
od przygotowania farszu.
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej do miękkości u mnie KUPIEC
- garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa
- wątróbka uduszona z cebulką i zmielona w maszynce do mięsa
- kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy- opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie
składniki na farsz mieszamy ze sobą, jeśli farsz jest za sypki ,
to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest
w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za
robienie ciasta.
Składniki na
oko
-maka
tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi )
-
1 jajko
-wrzątek
-olej
np.rzepakowy
-sól
-sól
Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.
Dolewamy
wrzątek i robimy "ciepła kluchę " .
Następnie
dosypujemy mąki "na oko" i ciągle mieszamy łyżką, bądź
obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto będzie już scalone ,wykładamy je
na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę.
Dzielimy
ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę
ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło . Wałkujemy
wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu.
Zlepiamy.
Gotujemy
w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch
wszystkich pierogów.
Pyszne
polane masłem z lekko podsmażoną cebulką !
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!