Sernik


sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny


To wspaniały, delikatny sernik na charakternym czekoladowym spodzie brownie ,oblany pyszną czekoladową polewą. Lekki, kremowy, wilgotny. Nietuzinkowe połączenie . Ten sernik robię kolejny raz. Może dość długo leżeć w lodówce.



Co to właściwie jest brownie?
Krótko mówiąc – ZAKALEC!
Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki!

sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny

sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny



Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki".

ok. 16 porcji, tortownica 26 cm.

Składniki na brownie
  • 180 g masła
  • 300 g cukru
  • 100 g kakao
  • szczypta soli
  • 3 wiejskie jaja
  • 80 g mąki pszennej

Masa serowa
  • 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 3 jaja
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml mleka
  • torebka budyniu waniliowego bez cukru

Polewa czekoladowa
  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml płynnej śmietany 30-36 %
Przygotuj brownie.
Rozpuścić masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać cukier, kakao i sól.
Wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać na gładką masę, tylko do połączenia ze sobą składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika.
Przygotować masę serową.
Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia ze sobą składników.
Masę serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na noc włożyć do lodówki.
Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać.Przełożyć do metalowej miski, dodać masło i śmietanę.Całość roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Ciepłą polewę wylać na wierzch sernika. Zostawić do zastygnięcia.
Gotowe!
Smacznego!

sernik,brownie,łatwy sernik,proste ciasto na niedzielę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,ciasta na imprezę, ciasta na imieniny



Komentarze

  1. Podoba mi się Pani sernik, jeszcze bardziej wstęp do posta, dziękuję za przepis. Pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czytając wstęp zapowiadający sernik uruchamiają się kubki smakowe. Genialny wygląd i z pewnością smak też jest wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastic web site. A lot of useful info here.
    I'm sending it to some pals ans also sharing in delicious.
    And obviously, thank you on your sweat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam się bez bicia, że miałam ochotę na sernik i zrobiłam taki "na skróty" ze stabilizatorem w proszku, było obrzydliwe, odechciało mi się sernika, ale teraz jak patrzę to jednak zrobię, tylko czy wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik i borwnie...Och zatraciłabym się w tym smaku bez reszty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brownie w naszym domu jem tylko ja i dzieci, także dla nas to super ciasto :) sernika na takim spodziewać jeszcze nie jadłam , także dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki sernik byłby teraz ukojeniem dla mojej strapionej duszy

    OdpowiedzUsuń
  8. Nikt nie uwierzy, ale kiedy była piękna i młoda, piekłam sernik.
    Każdy go wychwalał pod niebiosa.
    Został mi smak w pamięci.
    Cudowny przepis, zwłaszcza z czekoladą.
    Wygląda jak na królewskim przyjęciu.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  9. Fiu, fiu, fiu już nigdzie się stąd nie ruszam ;-) Pyszny sernik :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty przepis. Takie lubię. Sernik robię tylko na święta więc wtedy wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Boszzzz...."coś" czekoladowego, sernik i polewa czekoladowa! Czy Ty chcesz mnie zabić taką dawką przyjemności???

    OdpowiedzUsuń
  12. No dobra, nie jestem fanką serników, ale spód brownie i ta polewa czekoladowa przekonały mnie do zrobienia takiego sernika samodzielnie. Czekolady to ja jednak nie przepuszczę :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaką mam ochotę na taki serniczek. Zjadłabym chyba cały caluteńki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!