Sernik
To
wspaniały, delikatny sernik na charakternym czekoladowym spodzie
brownie ,oblany pyszną czekoladową polewą. Lekki, kremowy,
wilgotny. Nietuzinkowe połączenie . Ten sernik robię kolejny raz.
Może dość długo leżeć w lodówce.
Co
to właściwie jest brownie?
Krótko
mówiąc – ZAKALEC!
Ale
poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest
nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie"
Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego
proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte
ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście
byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki!
Sernik
znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki".
ok.
16 porcji, tortownica 26 cm.
Składniki
na brownie
- 180 g masła
- 300 g cukru
- 100 g kakao
- szczypta soli
- 3 wiejskie jaja
- 80 g mąki pszennej
Masa
serowa
- 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 3 jaja
- 100 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 300 ml mleka
- torebka budyniu waniliowego bez cukru
Polewa
czekoladowa
- 40 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 ml płynnej śmietany 30-36 %
Przygotuj
brownie.
Rozpuścić
masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać cukier,
kakao i sól.
Wymieszać
drewnianą łyżką lub trzepaczką. Odstawić na 10 minut.
Po
tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość
wymieszać na gładką masę, tylko do połączenia ze sobą
składników.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w
temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć
ciasto z piekarnika.
Przygotować
masę serową.
Ser,cukier
i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką
masę. Miksować krótko, tylko do połączenia ze sobą składników.
Masę
serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym
piekarniku ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyłączyć
piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko
uchylonych drzwiczkach, następnie na noc włożyć do lodówki.
Przygotować
polewę. Czekoladę drobno posiekać.Przełożyć do metalowej miski,
dodać masło i śmietanę.Całość roztopić w kąpieli wodnej,
ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Ciepłą
polewę wylać na wierzch sernika. Zostawić do zastygnięcia.
Gotowe!
Smacznego!
Obłędny sernik!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Pani sernik, jeszcze bardziej wstęp do posta, dziękuję za przepis. Pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńJuż czytając wstęp zapowiadający sernik uruchamiają się kubki smakowe. Genialny wygląd i z pewnością smak też jest wspaniały
OdpowiedzUsuńFantastic web site. A lot of useful info here.
OdpowiedzUsuńI'm sending it to some pals ans also sharing in delicious.
And obviously, thank you on your sweat!
Przyznam się bez bicia, że miałam ochotę na sernik i zrobiłam taki "na skróty" ze stabilizatorem w proszku, było obrzydliwe, odechciało mi się sernika, ale teraz jak patrzę to jednak zrobię, tylko czy wyjdzie?
OdpowiedzUsuńSernik i borwnie...Och zatraciłabym się w tym smaku bez reszty.
OdpowiedzUsuńBrownie w naszym domu jem tylko ja i dzieci, także dla nas to super ciasto :) sernika na takim spodziewać jeszcze nie jadłam , także dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńTaki sernik byłby teraz ukojeniem dla mojej strapionej duszy
OdpowiedzUsuńNikt nie uwierzy, ale kiedy była piękna i młoda, piekłam sernik.
OdpowiedzUsuńKażdy go wychwalał pod niebiosa.
Został mi smak w pamięci.
Cudowny przepis, zwłaszcza z czekoladą.
Wygląda jak na królewskim przyjęciu.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Fiu, fiu, fiu już nigdzie się stąd nie ruszam ;-) Pyszny sernik :-)
OdpowiedzUsuńProsty przepis. Takie lubię. Sernik robię tylko na święta więc wtedy wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńBoszzzz...."coś" czekoladowego, sernik i polewa czekoladowa! Czy Ty chcesz mnie zabić taką dawką przyjemności???
OdpowiedzUsuńNo dobra, nie jestem fanką serników, ale spód brownie i ta polewa czekoladowa przekonały mnie do zrobienia takiego sernika samodzielnie. Czekolady to ja jednak nie przepuszczę :P
OdpowiedzUsuńJaką mam ochotę na taki serniczek. Zjadłabym chyba cały caluteńki!
OdpowiedzUsuń