Kruche ciasto pszenno – owsiane z truskawkami i budyniową pianką




ciasto kruche z truskawkami, łatwe kruche ciasto,ciasta na imieniny,proste ciasto kruche z owocami,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,top blog, blogerka kulinarna



Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję. Mamy sezon na świeże owoce i targi, aż uginają się od dobroci. Placek będzie idealny z borówką, maliną, brzoskwinią, morelą, truskawką itd...
Ciasto jest łatwe,szybkie i nie wymaga wprawy.
Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące.


Składniki na ciasto

-400 g mąki : 200 g owsianej i 200 g pszennej
-200 g pokrojonego w kostkę masła
-5 żółtek
-łyżka zimnej wody
-3 łyżki cukru pudru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kardamonu

Składniki na piankę
-5 białek
-szczypta soli
-180 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-120 ml oleju
-500 g truskawek lub innych owoców sezonowych

ciasto kruche z truskawkami, łatwe kruche ciasto,ciasta na imieniny,proste ciasto kruche z owocami,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,top blog, blogerka kulinarna


Formę wykładamy papierem.
Z podanych składników wyrabiamy kulę ciasta. Robimy ładny wałek i dzielimy na kawałki o proporcjach 60% i 40%. Obydwa wkładamy na ok.pół godziny do zamrażarki.Po upływie tego czasu wyciągamy część 60% i tę
większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier.
Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy.
Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.

ciasto kruche z truskawkami, łatwe kruche ciasto,ciasta na imieniny,proste ciasto kruche z owocami,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,top blog, blogerka kulinarna

ciasto kruche z truskawkami, łatwe kruche ciasto,ciasta na imieniny,proste ciasto kruche z owocami,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,top blog, blogerka kulinarna

ciasto kruche z truskawkami, łatwe kruche ciasto,ciasta na imieniny,proste ciasto kruche z owocami,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,top blog, blogerka kulinarna

Wsypujemy truskawki i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.

ciasto kruche z truskawkami, łatwe kruche ciasto,ciasta na imieniny,proste ciasto kruche z owocami,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,top blog, blogerka kulinarna

ciasto kruche z truskawkami, łatwe kruche ciasto,ciasta na imieniny,proste ciasto kruche z owocami,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,top blog, blogerka kulinarna



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Na każdy mam 5 każda inna i ten placek był pieczony w każdej z nich ;-)

      Usuń
  2. Super sprawa z użyciem mąki owsianej😍lubię lubię i na pewno zrobię w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszące...A budyniowa pianka brzmi cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna klasyka na lato :) wielbię truskawki całą sobą, a to już niestety ostatki sezonu..

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi, tak myślę żeby z morelami zrobić, bo truskawki u mnie już się skończyły, a na targu dziś widziałam po 14 to trochę drogo... 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. I to są moje smaki! Jeszcze kawka do tego i bedzie idealnie! ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ta budyniowa piankę. Delikatna i pyszna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!