Kruche ciasto pszenno – owsiane z truskawkami i budyniową pianką
Wspaniałe
i łatwe kruche ciasto na każdą okazję. Mamy sezon na świeże
owoce i targi, aż uginają się od dobroci. Placek będzie idealny z
borówką, maliną, brzoskwinią, morelą, truskawką itd...
Ciasto
jest łatwe,szybkie i nie wymaga wprawy.
Pyszne,
rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące.
Składniki na ciasto
-400
g mąki : 200 g owsianej i 200 g pszennej
-200
g pokrojonego w kostkę masła
-5
żółtek
-łyżka
zimnej wody
-3
łyżki cukru pudru
-2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-pół
łyżeczki kardamonu
Składniki
na piankę
-5
białek
-szczypta
soli
-180
g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-2
budynie śmietankowe bez cukru
-120
ml oleju
-500
g truskawek lub innych owoców sezonowych
Formę
wykładamy papierem.
Z
podanych składników wyrabiamy kulę ciasta. Robimy ładny wałek i
dzielimy na kawałki o proporcjach 60% i 40%. Obydwa wkładamy na
ok.pół godziny do zamrażarki.Po upływie tego czasu wyciągamy
część 60% i tę
większą
część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy
delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.
Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po
upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
CAŁKOWITEGO
PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy
ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy
białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując
dodajemy cukier.
Następnie
dodajemy budyń i cukier wanilinowy.
Nie
przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
Piankę
wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
Wsypujemy
truskawki i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część
zamrożonego ciasta.
Pieczemy
w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.
Na jaki rozmiar blachy??
OdpowiedzUsuńNa każdy mam 5 każda inna i ten placek był pieczony w każdej z nich ;-)
UsuńSuper sprawa z użyciem mąki owsianej😍lubię lubię i na pewno zrobię w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńKuszące...A budyniowa pianka brzmi cudownie!
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka na lato :) wielbię truskawki całą sobą, a to już niestety ostatki sezonu..
OdpowiedzUsuńKusi, tak myślę żeby z morelami zrobić, bo truskawki u mnie już się skończyły, a na targu dziś widziałam po 14 to trochę drogo... 😊
OdpowiedzUsuńI to są moje smaki! Jeszcze kawka do tego i bedzie idealnie! ��
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta budyniowa piankę. Delikatna i pyszna
OdpowiedzUsuń