Parmigiana di melanzane


parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób


Tradycyjna parmigiana di melanzane jest pyszna. Każda włoska gospodyni twierdzi z całą stanowczością, że jej potrawa jest wyniesiona z domu i jak najbardziej tradycyjna. Najciekawsze jest to, że każda, którą jadłam w różnych częściach Włoch była przepyszna. Co ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz jasna była tradycyjna.



Podaję przepis na moją tradycyjną
  • 700 g bakłażana
  • 250 g gotowego sosu pomidorowego
  • 250 g sera mozzarella
  • 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka
  • oliwa z oliwek extravergine
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie gotowany bób
parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

Pokrój bakłażana w plastry. W oryginale plastry bakłażana się smaży. U mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za dużo, ale w sam raz.
Na dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami. Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią, mozzarellą, i pokryłam cienką warstwą sosu pomidorowego.I czynność powtarzałam do chwili, kiedy skończyły mi się plastry bakłażana.Ostatnią warstwę wierzchnią stanowią mozzarella, grana padano, trochę pieprzu . Możecie opcjonalnie dołożyć ugotowane na twardo jajo, przetarte na dużych oczkach.
Wkładamy do piekarnika na 190 stopni i zapiekamy ok. 25 minut.
Podajemy ciepłą.

parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

parmigiana di melanzane tradyzionale,cucina italiana,kuchnia wloska,tradycyjna parmigiana di melanzane,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najlepszy blog kulinarny,gotowany bób

Do mojej dołożyłam gotowany bób duszony lekko w sosie pomidorowym.
Smacznego!

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!