Parmigiana di melanzane
Tradycyjna
parmigiana di melanzane jest pyszna. Każda włoska gospodyni
twierdzi z całą stanowczością, że jej potrawa jest wyniesiona z
domu i jak najbardziej tradycyjna. Najciekawsze jest to, że każda,
którą jadłam w różnych częściach Włoch była przepyszna. Co
ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz
jasna była tradycyjna.
Podaję
przepis na moją tradycyjną
- 700 g bakłażana
- 250 g gotowego sosu pomidorowego
- 250 g sera mozzarella
- 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano
- sól i pieprz do smaku
- mąka
- oliwa z oliwek extravergine
- świeża bazylia
- opcjonalnie gotowany bób
Pokrój
bakłażana w plastry. W oryginale plastry bakłażana się smaży. U
mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy
plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za
dużo, ale w sam raz.
Na
dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam
plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami.
Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią,
mozzarellą, i pokryłam cienką warstwą sosu pomidorowego.I
czynność powtarzałam do chwili, kiedy skończyły mi się plastry
bakłażana.Ostatnią warstwę wierzchnią stanowią mozzarella,
grana padano, trochę pieprzu . Możecie opcjonalnie dołożyć ugotowane na twardo jajo, przetarte na dużych oczkach.
Wkładamy
do piekarnika na 190 stopni i zapiekamy ok. 25 minut.
Podajemy
ciepłą.
Do
mojej dołożyłam gotowany bób duszony lekko w sosie pomidorowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!