Owsiane batony mocy zero waste


batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano


...tak sobie je nazwałam, bo dają moc. Moc złagodzenia największego głoda. Są słodziutkie naturalną słodyczą bardzo dojrzałych bananów. Powstały dokładnie z 
tego ,co zbywało mi po szafkach. Śmiało mogę je nazwać batonami zero waste zatem.


 Nie lubię marnować. Nie wyrzucam żywności. Czasem zdarzy mi się kupić czegoś za dużo, ale nie zdarza mi się wyrzucać resztek jedzenia. Wierzcie mi, ale w moim życiu byłam kilkakrotnie poważnie bardzo głodna, nie ze swojej winy i wiem jak to "smakuje".

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano


Batony są wytworem mojej wyobraźni i są to batony , lub ciastka ,jak wolicie, które możecie zabrać dosłownie wszędzie, a schłodzone w lodówce, smakują nieziemsko.
Nie czekajcie zatem tylko sprawdźcie dobrze czeluści swoich szafek i szuflad kuchennych, może znajdziecie smętne i samotne torebki z resztkami płatków, żurawiny, orzechów itd?

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn luciano

Składniki
  • użyłam jednej torebki "Coś na ząb" Kupiec bo miałam tylko tę jedną torebkę
  • garść płatków owsianych, które uprzednio trochę "przetrąciłam" w blenderze, ale nie zrobiłam z nich mąki
  • ok.2 łyżek mąki jaglanej i mąki kokosowej- udało mi się pozbyć tych smętnych ilości z torebek
  • spora garść mielonych orzechów włoskich
  • garść może nawet dwie- żurawiny, którą uprzednio posiekałam w blenderze na drobne kawałki
  • parę suszonych śliwek siekanych drobno
  • łyżka nasion chia
  • sporo ziaren słonecznika
  • dwa lub trzy bardzo dojrzałe banany
  • łyżka miodu płynnego
  • pół łyżeczki kardamonu i łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie gorzka czekolada do posypania
batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn

Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. Banany wrzuciłam z miodem do blendera i zmiksowałam na piankę. Ilość bananowego sosu będzie zależała od ilości sypkich składników.
Banany wlej do składników sypkich i wymieszaj łopatką. Powstanie masa, którą wyłóż na blachę (obojętnie jakiej wielkości) i rozsmaruj łopatką, dociśnij. Piecz pół godziny w 180 stopniach góra i dół.

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn

Gdy ostygną możesz pokroić na batoniki i jeszcze trochę dopiec, ale uważaj ,aby nie zrumienić za bardzo, gdyż będą twarde. Baton ma być miękki w środku ,ale suchy na zewnątrz. Ma się dobrze trzymać w ręce i ma być pyszny!
Przechowuj go w lodówce i podjadaj kiedy chcesz!
Resztki są pyszne!

batony mocy,batony owsiane,ciastka owsiane,fit batony,kupiec zdrowa radosc zycia,zdrowe jedzenie,domowe batony musli,zdrowe przekąski,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,kasia franiszyn



Komentarze

  1. Ciekawy przepis i nawet mam większość składników. Brakuj mi tylko mąki kokosowej i na nią niestety misze czekać aż przyjdzie z kraju. Jeszcze takiej tutaj nie mierzyłam. Przepis zachowam i z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takuch zdrowych I smacznych przekąsek nigdy nie za wiele. Chętnie się skuszę I wykorzystam Twoją propozycję na owsiane batoniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedna z najlepszych, najzdrowszych i najszybszych przekąsek. Zdrowe batony idealne na wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasteczka. Pyszny skład. Chętnie bym je zabrała ze sobą na wycieczkę za miasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu od dłuższego czasu również nic się nie marnuje :). Batoniki pyszne i zdrowe, muszę wkrótce zrobić :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!