Sałatka na imprezę
Przedstawiam bardzo smaczną i imprezową sałatkę. Idealna
nie tylko na spotkania rodzinne, domówkę, grilla, ale sprawdzi się również w
pracy. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i najsmaczniejsza na drugi dzień.
Do
jej przygotowania będziemy potrzebowali kluczowych dwóch składników : czerwonej
papryki i bakłażana.
Składniki
- puszka czerwonej fasoli ,jeśli nie chce się Wam moczyć
szklanki fasoli adzuki
- puszka kukurydzy
- dwie czerwone papryki
-1 duży bakłażan
- 1 duża marchewka
-kawałek korzenia pietruszki
- opcjonalnie pół puszki groszku konserwowego
-oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- majonez, musztarda ,jogurt grecki
-sporo świeżej natki pietruszki, u mnie mrożona drobno
siekana
- ząbek czosnku
- 1łyżka octu jabłkowego
Najpierw rozgrzej oliwę z oliwek w garnku o grubym dnie.
Paprykę pokrój w paseczki o wielkości do 3 cm.
Wrzuć na oliwę , podduś do miękkości. Wyciągnij na
ręcznik papierowy, odstaw.
Do oliwy, w której dusiła się papryka dolej kolejną porcję.
Bakłażana obierz, pokrój w paski i wrzuć na oliwę z pokrojonym w cieniutkie
plasterki czosnkiem. Dosmacz solą, duś do miękkości, wlej łyżkę octu jabłkowego.
On to sprawi, że bakłażan zyska wspaniały smak i „wypoci” nadmiar oliwy. We
Włoszech tak przyrządzony bakłażan jest przekąską do mięs i wędlin.
Wyłóż na ręcznik papierowy. Odstaw. Międzyczasie ugotuj
warzywa :marchew, korzeń pietruszki ewentualnie kawałek selera. Po ugotowaniu,
obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
Potem kolejno dodaj wszystkie warzywa z puszki uprzednio
przepłukane wodą filtrowaną.
Wymieszaj. Kiedy papryka i bakłażan przestygną ,dodaj do
całości, wymieszaj delikatnie. Wsyp sporą ilość siekanej pietruszki. Przygotuj
majonez.
Mały słoik majonezu zmiksuj z dwoma łyżkami jogurtu i
dwoma łyżkami musztardy, solą i pieprzem.
Wlej do sałatki, wymieszaj, włóż do pojemnika, szczelnie
zamknij, podawaj nazajutrz kiedy sałatka zupełnie się przegryzie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!