Zupa brokułowa z indykiem
Bardzo prosta i pyszna zupa brokułowa. Idealna na jesień,
kolorowa, z dodatkiem warzyw, które podkreślą smak i sprawią, że nasz talerz
będzie prezentował się radośnie!
Składniki
·
-
około 1 l wody
·
1/2
kg brokułów
·
350
g piersi z indyka
4
średnie ziemniaki
·
3
marchewki
·
1
korzeń pietruszki
·
3
ząbki czosnku, możesz więcej
·
1
cebula opalona nad ogniem
·
1/3
pora, część biała/jasno zielona
·
1/4
selera
·
Pęczek
natki pietruszki
·
4
łyżki chudej śmietany (na przykład do zup – 9%)
·
sól,
pieprz, świeża bazylia
Marchewkę,
pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, pora przepłucz i
pokrój w krążki. Pień brokułowy (bez różyczek) pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w
pióra.
Tak
przygotowaną włoszczyznę zalej wrzątkiem, dodaj mięso i gotuj pół godziny pod
przykryciem.
Brokuł
opłucz i podziel na różyczki, dorzuć do zupy. Wystarczy jak podgotujesz wszystko
około 5 minut ,nie więcej. Po tym czasie wyjmij z zupy mięsko i pokrój w paski,
po czym ponownie wrzuć je do zupy. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć siekaną natkę
pietruszki, zabiel zupę śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Na
rozgrzewkę. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!