Pleśniak II


pleśniak,ciasto łatwe i szybkie, łatwe ciasto,łatwe wypieki,ciasto na imieniny,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,kuchnia polska,

Wspaniałe , kruche ciasto , lekko słodko-kwaśne. Idealne do kawy, na śniadanie, na wynos. Chrupiące i znikające bardzo szybko!


Ciasto idealne na imprezę, na każde pogaduszki. A co najważniejsze :robione w domu, więc wiesz co jesz!

pleśniak,ciasto łatwe i szybkie, łatwe ciasto,łatwe wypieki,ciasto na imieniny,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,kuchnia polska,

pleśniak,ciasto łatwe i szybkie, łatwe ciasto,łatwe wypieki,ciasto na imieniny,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,kuchnia polska,

Składniki: szklanka to 250 ml

- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 180 g masła
-2 szklanki drobnego cukru
-1 małe opakowanie cukru wanilinowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka śmietany
-5 świeżych dużych wiejskich jaj

pleśniak,ciasto łatwe i szybkie, łatwe ciasto,łatwe wypieki,ciasto na imieniny,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,kuchnia polska,

-1 łyżka mąki ziemniaczanej- słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Wyciąg wszystkie składniki z lodówki tak, by miały temperaturę pokojową. Białka oddziel od żółtek. Przesiej mąkę do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier wanilinowy, szklankę cukru, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj wszystko do uzyskania kuli kruchego ciasta.
Przygotuj tortownicę ok. 28 cm średnicy, wysmaruj ją masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej spód tortownicy zużywając 2/3 ciasta, ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 15 minut.
Ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec ubijania wsyp małymi porcjami szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną.
Spód chłodnego ciasta wysmaruj dżemem, a wierzch pokryj pianą z białek. Na pianę pokrusz resztę ciasta. Najlepiej włożyć je do zamrażarki a potem zetrzeć na dużych oczkach.
Piecz ciasto w 180 stopniach , około 45 minut.
Gotowe!


pleśniak,ciasto łatwe i szybkie, łatwe ciasto,łatwe wypieki,ciasto na imieniny,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,kuchnia polska,

pleśniak,ciasto łatwe i szybkie, łatwe ciasto,łatwe wypieki,ciasto na imieniny,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,kuchnia polska,


Komentarze

  1. Kasiu, Twoje pleśniaki zaczną śnić mi się po nocach! Są takie...wykwintne, wyjątkowe i wyglądają jak milion dolarów!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie był dobry pomysł zaglądać do Ciebie o tej porze!Zwłaszcza dzisiaj, kiedy mam wyjątkowy apetyt na słodkie! To ciacho jest mega!

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów u Ciebie gości wyśmienity przepis! Jestem niesamowicie zaskoczona! Z chęcią wypróbuję! Pozdrawiam!🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyk nad klasyki, ale niezmiennie od lat uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię!!! Piękne zdjęcia i bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię to ciasto :) kojarzy mi się przytulnymi popołudniami i kawą w ulubiinej filiżance. Proste, a tyle w nim warstw i tekstury, pyszka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiola Korzeniowska6 lutego 2020 16:41

    Pleśniak to moje wspomnienie z dzieciństwa 😍 a wieki nie jadłam! Chyba wiem, co upiekę na weekend! 😀

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto ja ostatnio piekłam mazurek pleśniakowy zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie się prezentuje, znam to ciasto z dzieciństwa i mogę powiedzieć, że przywołuje na myśl najsłodsze chwile :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne ciacho do porannej kawki. Zabieram całe 😁

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!