Pleśniak II
Wspaniałe , kruche ciasto , lekko słodko-kwaśne. Idealne do kawy, na śniadanie, na wynos.
Chrupiące i znikające bardzo szybko!
Ciasto
idealne na imprezę, na każde pogaduszki. A co najważniejsze :robione w domu,
więc wiesz co jesz!
Składniki:
szklanka to 250 ml
-
2,5 szklanki mąki tortowej
-
180 g masła
-2
szklanki drobnego cukru
-1
małe opakowanie cukru wanilinowego
-2
łyżeczki proszku do pieczenia
-1
łyżka śmietany
-5
świeżych dużych wiejskich jaj
-1
łyżka mąki ziemniaczanej- słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej
porzeczki
Wyciąg
wszystkie składniki z lodówki tak, by miały temperaturę pokojową. Białka
oddziel od żółtek. Przesiej mąkę do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę,
cukier wanilinowy, szklankę cukru, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i
wymieszaj wszystko do uzyskania kuli kruchego ciasta.
Przygotuj
tortownicę ok. 28 cm średnicy, wysmaruj ją masłem i oprósz mąką lub wyłóż
papierem do pieczenia. Wyklej spód tortownicy zużywając 2/3 ciasta, ponakłuwaj
widelcem i włóż do lodówki na 15 minut.
Ubij
białka na sztywną pianę, a pod koniec ubijania wsyp małymi porcjami szklankę
cukru i mąkę ziemniaczaną.
Spód
chłodnego ciasta wysmaruj dżemem, a wierzch pokryj pianą z białek. Na pianę
pokrusz resztę ciasta. Najlepiej włożyć je do zamrażarki a potem zetrzeć na
dużych oczkach.
Piecz
ciasto w 180 stopniach , około 45 minut.
Gotowe!
Pychotka!
OdpowiedzUsuńKasiu, Twoje pleśniaki zaczną śnić mi się po nocach! Są takie...wykwintne, wyjątkowe i wyglądają jak milion dolarów!!!
OdpowiedzUsuńTo nie był dobry pomysł zaglądać do Ciebie o tej porze!Zwłaszcza dzisiaj, kiedy mam wyjątkowy apetyt na słodkie! To ciacho jest mega!
OdpowiedzUsuńZnów u Ciebie gości wyśmienity przepis! Jestem niesamowicie zaskoczona! Z chęcią wypróbuję! Pozdrawiam!🙂
OdpowiedzUsuńKlasyk nad klasyki, ale niezmiennie od lat uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię!!! Piękne zdjęcia i bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto :) kojarzy mi się przytulnymi popołudniami i kawą w ulubiinej filiżance. Proste, a tyle w nim warstw i tekstury, pyszka! :)
OdpowiedzUsuńPleśniak to moje wspomnienie z dzieciństwa 😍 a wieki nie jadłam! Chyba wiem, co upiekę na weekend! 😀
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto ja ostatnio piekłam mazurek pleśniakowy zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje, znam to ciasto z dzieciństwa i mogę powiedzieć, że przywołuje na myśl najsłodsze chwile :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho do porannej kawki. Zabieram całe 😁
OdpowiedzUsuń