Kasza gryczana biała z awokado. Idealna kolacja.
Kasza
gryczana biała uważana jest za zdrowszą od zwykłej kaszy gryczanej ciemnej. Jest bogata w
pełnowartościowe składniki odżywcze – witaminy i mikroelementy.
Kasza gryczana,
często jest niedoceniana, a ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i organizm
każdego człowieka. To prosty produkt, nieprzetworzony i pełen dobroczynnych
właściwości.
Kasza gryczana biała to niepalona kasza gryczana.
Wytwarzana z nasion gryki zwyczajnej jest o
wiele delikatniejsza, gdy nie przechodzi obróbki termicznej. Dzięki temu nie
traci swoich cennych wartości odżywczych. Podczas wypalania ziarna gryki,
niektóre cenne dla zdrowia związki ulegają rozpadowi. Dlatego kasza biała jest
określana mianem „zdrowszej” wersji kaszy gryczanej ciemnej. Działanie
antyoksydacyjne białej kaszy jest czterokrotnie większe niż kaszy gryczanej
palonej.
Dziś na kolację podałam
coś bardzo szybkiego i bardzo prostego.
Składniki
- 1 woreczek kaszy
gryczanej białej Kupiec
-
awokado HASS
-
oliwa z oliwek
-
sól i pieprz do smaku
-
sporo tartego parmezanu
Ugotuj
kaszę, wsyp na gorącą patelnię, dosmacz solą i oliwą z oliwek, możesz dodać
pierzu, ale nie jest to konieczne. Wkrój obrane ze skórki awokado, całość uwieńcz
parmezanem. Wcinaj na zdrowie. Możesz dodać przed podaniem sporo siekanej natki
pietruszki!
Smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuń