Szybkie ciasto
To bardzo szybkie ciasto, które robię dość często, kiedy mam
ochotę na coś zamiast chleba. Upieczone odkładam na drugi dzień, kroję w kromki
i smaruję dżemem, miodem czy nawet słodkim serkiem.
Pyszności!
Składniki
- 4 jaja
- niecała szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła czyli 100 g – rozpuść, wystudź
- niecałe 2 szklanki mąki pszennej
Cukier z jajami utrzyj na puch. Wlej rozpuszczone masło,
dodaj mąkę z proszkiem, zmiksuj szybko. Wylej na okrągła tortownicę lub inną
formę do ciasta.
Piecz w temperaturze 165-170 stopni około 40 minut do suchego
patyczka.
Odłóż na noc. Na drugi dzień na śniadanie jak znalazł.
Jeśli lubisz owoce , to dodaj je przed pieczeniem wciskając w
ciasto. I wtedy powstanie aromatyczny placek do kawki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!