Sernik
Moja 12 letnia córka Sara po raz czwarty samodzielnie
zrobiła świąteczny sernik Tysiąca Smaków z przepisu należącego do serwisu
kulinarnego
Sernik ma królewski smak, rozpływa się w ustach, a w
upały zachęca do zjedzenia tym bardziej, gdyż smakuje niebiańsko podany prosto
z lodówki!
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Polewa:
Dekoracja :
Sposób przygotowania:
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm .Moja miała 28
cm dlatego też sernik wyszedł o wiele niższy. Wysmaruj tortownicę masłem i
wyłóż papierem do pieczenia. Całe masło rozpuść w rondelku. Będzie potrzebne na
spód i na masę serową. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i na dnie
piekarnika połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą, która sprawi ,że w
piekarniku będzie wilgotno. Teraz przygotuj spód. Herbatniki pokrusz na drobno
i wymieszaj z połową roztopionego masła i odrobiną wody. Wyłóż masę na dno formy
i delikatnie ugnieć palcami tworząc niewielki rant. Tortownicę wstaw do
lodówki.
Jajka ubij z cukrem na puch i dodaj 900 g twarogu ,a
potem kolejno budyń w proszku i pozostałe roztopione masło. Wszystko razem
wymieszaj . Masę serową podziel na 4 równe części najlepiej w miskach. Do
jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, do drugiej
zmiksowana masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z łyżką mąki, do
czwartej 100 g twarogu. Wszystkie masy delikatnie wymieszaj.
Na schłodzony spod w formie wykładaj:na środek, na
przemian,porcję poszczególnych mas, po kolei,aż do wyczerpania składników.
Sernik wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz najpierw
20 minut, a następnie obniż temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz 50
minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku. Ja zostawiłam sernik
w piekarniku na całą noc
Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić,
by napęczniała. Do rondelka włóż masę krówkową i wlej śmietankę. Włóż rondelek
do większego naczynia z gorącą wodą i mieszaj w kąpieli wodnej, aż otrzymana
masa będzie gładka, na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Przestudzoną polewą
polej sernik i udekoruj według uznania. U mnie pojawił się problem właśnie z
dekoracją: jest niedziela i nie miałam kompletnie nic w domu co mogłoby nadawać
się na jakąkolwiek dekorację .Na szczęście z pomocą przyszła mi moja przekąska,
słomka ptysiowa cynamonowa , którą Sara pokruszyła na polewie tworząc chrupiącą
i delikatną warstwę!
Sernik jest przepyszny ,wykwintny i mokry. Dodam
tylko, że jeżeli robi go po raz czwarty 12-letnia dziewczynka o godzinie 23.00
to jest on prosty jak drut!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!