Delikatna szarlotka z musem jabłkowym i budyniem
Teraz jest ten czas, w którym bez wątpienia króluje jabłko pod każdą postacią. Każdy z nas kocha szarlotki, bo jest to ciasto proste , pyszne, a w połączeniu z pysznym budyniem i kruchą wierzchnią warstwą ciasta dosłownie rozpływa się w ustach.
Moja dzisiejsza propozycja szarlotki nie wymaga podpiekania
spodu. Jeśli zrobisz ją zgodnie z przepisem to nie ma takiej możliwości, aby
nie wyszła.
Niestety zdjęcia są
jakości niezbyt zadowalającej z powodu tego, że mój telefon poszedł się
naprawiać. Fakt ten nie przeszkadza absolutnie w tym, aby zrobić szarlotkę z
budyniem i podzielić się kawałkiem dobrego przepisu.
Zatem do dzieła. Robimy
szarlotkę z budyniem. Jak widać na zdjęciu moja szarlotka ma różowy budyń. Jest
tak za sprawą czerwonego barwnika wmieszanego w budyń, to wszystko. Smak jednak
pozostał śmietankowy.
Składniki na ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki -pół
na pół krupczatka + pszenna tortowa ( szklanka ma u mnie 250 ml)
- około pół szklanki
cukru pudru lub bardzo drobnego miałkiego cukru
- 200 g masła, czyli 1
kostka
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia + szczypta soli
- 1 jajo wiejskie
Składniki na warstwę z
jabłek:
-ok. 2 kg jabłek-szara
reneta sprawdzi się najlepiej
- łyżeczka cynamonu
-ewentualnie 1 kisiel u
mnie morelowy
Składniki na warstwę z
budyniu:
-2 budynie po 40 g
- 850 ml mleka
-4 płaskie łyżki cukru,
może być mniej
Ze składników na ciasto
wyrób kulę i przekrój ją na dwie nierówne połowy. Włóż do lodówki na 1 godzinę. Międzyczasie
przygotuj jabłka. Obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp cynamonem
,wymieszaj i odstaw na pół godziny, po chwili odlej sok. Możesz porządnie je odcisnąć,
porcja po porcji.
Jeśli chcesz rozgrzej
garnek i podpraż jabłka na sucho ,by płyn odparował. Jeśli boisz się ,że mus
jest za rzadki wystarczy że dodasz do jabłek torebkę kisielu i wymieszasz.
Przygotowane jabłek
odłóż na bok i przygotuj budyń. Ugotuj według przepisu na opakowaniu w
proporcjach podanych przeze mnie w przepisie.
Przykryj naczynie z
budyniem folią spożywczą, w ten sposób unikniesz grubego kożucha.
Rozgrzej piekarnik do
180 stopni, góra dół. Weź okrągłą tortownicę , minimum 26 cm średnicy i wyłóż
dno papierem do pieczenia.
Po godzinie wyciągnij
większą porcję ciasta z lodówki ,a mniejszą włóż do zamrażarki na chwilkę. Ciastem
wyklej dno tortownicy. Jeśli boisz się że wyjdzie zakalec, o prostu posyp ciasto
cienką warstwą kaszy manny. Następnie wyłóż jabłka, mogą być ciepłe.
Przemieszaj budyń i
wyłóż delikatnie na warstwę jabłek , wyrównaj. Jeśli chcesz możesz raz jeszcze
posypać mgiełką kaszy manny i dopiero na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą
część ciasta wyciągniętego z zamrażarki.
Włóż do nagrzanego piekarnika
i piecz góra i dół nie więcej niż 45 minut. Wyłącz piekarnik, odstaw ciasto na
około godzinę, jeśli wytrzymasz oczywiście. Po tym czasie będzie się już
pięknie kroiło. Ja nie wytrzymałam godziny, niestety.
Możesz posypać cukrem
pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!