Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej
Fantastyczne ,bardzo szybkie ,przepyszne naleśniki. Będziecie zaskoczeni jak kasza gryczana biała idealnie komponuje się z twarogiem. Tak niewiele potrzeba ,by wyczarować wspaniały obiad lub kolację. Naleśniki idealne na wynos, gdziekolwiek Was poniesie. Świetnie smakują odgrzane na masełku. Wykorzystałam przepis z bloga Kupiec
Składniki
- 0,5 szklanki kaszy gryczanej u mnie biała
- 200 g sera twarogowego (zmielonego)
- 1 cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować ciasto mieszając jajka z mlekiem, przesianą mąką i odrobiną soli. Wyrobić gładkie ciasto, rozrzedzić ciepłą wodą, dodać oliwę i ponownie wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować farsz mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną, drobno posiekaną cebulką.
Do
masy dodać surowe jajko, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Jeżeli nadzienie
jest zbyt suche można dodać 2 łyżki śmietany. Całą powierzchnię naleśnika
posmarować farszem, zwinąć w rulony. Przed podaniem naleśniki podsmażyć.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!