Mięciutkie pierniki

 

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

Któż powiedział , że pierniki robimy tylko na Święta Bożego Narodzenia? Te pyszne, mięciutkie i puchate pierniczki przypadną Wam do gustu i będziecie wracali do ich korzennego smaku przez cały rok!

Gwarantuję.


Przepis łatwy i nawet dzieci się wezmą za pracę. To przepis na pierniki mazane czekoladą, nie lukrowane i nie ozdabiane. Jeśli zdecydujecie się na ten przepis to po zjedzeniu jednego pierniczka, zobaczycie dlaczego zrobicie je z czekoladą!

 

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

Składniki:

- 500 g mąki

- 150 g masła

- 150 g cukru pudru

- 200 g miodu, płynnego

- 150 g kwaśnej śmietany

- 4  żółtka

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- łyżka kakao

- przyprawy do piernika korzenne, około 2 łyżki

 

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,








Wyrobione ciasto musi leżakować całą noc minimum, może wytrzymać nawet do 3 dni.

Rozpuść masło, wlej miód, dodaj kakao i przyprawy korzenne. Umieść rondelek na palniku, na małą moc. Podgrzewaj mieszając, aż wszystko scali się jednolitą masę, krem. Odstaw płyn do przestudzenia.

Śmietanę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Mąkę umieść w dużej misce, dodaj do niej żółtka i śmietanę z sodą. Dodaj teraz cukier i na końcu płyn korzenny.

Ciasto wymieszaj łyżką lub w robocie, będzie luźne, ale po umieszczeniu go w lodówce na dobę lub dłużej zrobi się idealnie plastyczne i będzie z Wami współpracowało.

Po upływie czasu leżakowania w lodówce, wyjmij ciasto i podziel na porcje, które możesz bez problemu pojedynczo rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wykrawaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz pierniki w 170 stopniach przez około 12 minut. Im cieńszy pierniczek tym bardziej chrupiący, grubsze jednocentymetrowe pierniki będą mięciutkie po prostu. Pierniczki można jeść ciepłe. Jeśli chcesz je udekorować to oczywiście świetnie będą wyglądać i smakować posmarowane gorzką czekoladą. Pół tabliczki czekolady i dwie łyżki masła rozpuść w rondelku, Smaruj pierniczki pędzelkiem.

Gotowe!

Są to pierniki, które z powodzeniem możesz zajadać jak te toruńskie- przez cały rok!


pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,

pierniczki,puchate miękkie pierniki, szybkie pierniki,najlepsze pierniki,pierniki na choinkę, pierniki świąteczne,Boże Narodzenie,z kuchni do kuchni,top blog kulinarny,


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!