Mięciutkie pierniki
Któż powiedział , że pierniki robimy tylko na
Święta Bożego Narodzenia? Te pyszne, mięciutkie i puchate pierniczki przypadną
Wam do gustu i będziecie wracali do ich korzennego smaku przez cały rok!
Gwarantuję.
Przepis łatwy i nawet dzieci się wezmą za
pracę. To przepis na pierniki mazane czekoladą, nie lukrowane i nie ozdabiane.
Jeśli zdecydujecie się na ten przepis to po zjedzeniu jednego pierniczka, zobaczycie
dlaczego zrobicie je z czekoladą!
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu, płynnego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- przyprawy do piernika korzenne, około 2
łyżki
Wyrobione ciasto musi leżakować całą noc
minimum, może wytrzymać nawet do 3 dni.
Rozpuść masło, wlej miód, dodaj kakao i
przyprawy korzenne. Umieść rondelek na palniku, na małą moc. Podgrzewaj
mieszając, aż wszystko scali się jednolitą masę, krem. Odstaw płyn do
przestudzenia.
Śmietanę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Mąkę
umieść w dużej misce, dodaj do niej żółtka i śmietanę z sodą. Dodaj teraz cukier
i na końcu płyn korzenny.
Ciasto wymieszaj łyżką lub w robocie, będzie
luźne, ale po umieszczeniu go w lodówce na dobę lub dłużej zrobi się idealnie plastyczne
i będzie z Wami współpracowało.
Po upływie czasu leżakowania w lodówce,
wyjmij ciasto i podziel na porcje, które możesz bez problemu pojedynczo
rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wykrawaj pierniczki i układaj na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz pierniki w 170 stopniach przez około 12
minut. Im cieńszy pierniczek tym bardziej chrupiący, grubsze jednocentymetrowe
pierniki będą mięciutkie po prostu. Pierniczki można jeść ciepłe. Jeśli chcesz
je udekorować to oczywiście świetnie będą wyglądać i smakować posmarowane
gorzką czekoladą. Pół tabliczki czekolady i dwie łyżki masła rozpuść w
rondelku, Smaruj pierniczki pędzelkiem.
Gotowe!
Są to pierniki, które z powodzeniem możesz
zajadać jak te toruńskie- przez cały rok!
Jak ma wyglądać leżakowanie w lodówce ? Ciasto ma być w misce przykryte , obwinietę folią ? Czy bez przykrycia ?
OdpowiedzUsuńWystarczy włożyć do pojemnika i przykryć kropka zwykły pojemnik do przechowywania żywności wystarczy. Ważne żeby ciasto było przykryte lub owinięte folią spożywczą ponieważ wtedy nie przejdzie zapachami innych produktów które znajdują się w lodówce.
Usuń