Ciasto Pani Walewska ( Pychotka )

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni


Pyszne i wykwintne ciasto na specjalne okazje, na chwile wyjątkowe , kiedy chcemy ugościć rodzinę i przyjaciół w sposób szczególny.


Pani Walewska ( Pychotka ) nie jest ciastem skomplikowanym ,choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Podałam je w towarzystwie sernika tysiąca smaków, który znajdziecie  W TYM MIEJSCU , stąd znalazł się na zdjęciach.

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni


Przejdźmy do Pani Walewskiej

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki tortowej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- pół szklanki cukru pudru

- torebka mała cukru wanilinowego

-200 g masła

-6 żółtek

- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

Składniki na bezę:

- 8 białek

- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

- półtorej szklanki cukru pudru

- 140 g lub więcej płatków migdałowych

 

Składniki na budyń:

- 2 szklanki mleka

- 2 żółtka

-2 łyżki skrobi ziemniaczanej

- 2 łyżki mąki tortowej

- 3 łyżki drobnego cukru

- 20 g cukru wanilinowego

- 200 g masła

 

Dodatkowo:

- 400 g lub więcej dżemu z czarnej porzeczki

 

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

Z podanych składników na ciasto , zagnieść w pośpiechu kulę i podzielić na dwie równe części. Jeśli masz dwie jednakowe blachy o wymiarach mniej więcej 22 x 23 cm, to fajnie, wyłóż je papierem do pieczenia. Jeśli nie masz- to trzeba będzie piec ciasto jedno po drugim i osobno. Placki posmaruj dżemem i piecz w temperaturze 175 stopni około 20 minut.

Teraz przygotuj masę bezową. Ubij białka na sztywno , następnie powoli dodawaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie części. Placki wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nich pianę i posypać płatkami migdałowymi. Piec 150 stopniach przez 20 minut. Wystudzić .

Szklankę mleka zagotować z cukrami a drugą wymieszać z żółtkami i mąką i wlać do gotującego się mleka, czyli ugotować budyń i wystudzić go.

Masło utrzeć na puch i dodawać do niego po trochu budyniu , cały czas miksując. Krem odłożyć na bok.

NA jeden z placków wyłożyć gotowy krem i wyrównać go. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając. Włożyć do lodówki, schłodzić. Tego typu ciasta najlepiej kroić gorącym nożem, albo zanurzonym we wrzątku, albo rozgrzanym nad ogniem.

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni

pani walewska,pychotka,sernik tysiąca smakó, ciasta na święta, ciasta na kounię, ciasta najlepsze, łatwe ciasta,z kuchni do kuchni


 

 

 

Komentarze

  1. Nazwa ciasta zupełnie mi nieznana, ale po przeczytaniu z czego jest zrobione wiem, że jest pyszne 😊 I do tego jeszcze sernik... tysiąca smaków... 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest skomplikowane?! To co jest skomplikowane? Dla mnie to Everest cukierniczy albo choć jakiś Mont Blanc, ale patrzę z podziwem. Cudnie wiedzieć, że ktoś tak potrafi.

    OdpowiedzUsuń
  3. O matuniu...To jest wyższa szkoła jazdy! A pisałaś, że pączków nie potrafisz. Zeżarłabym wszystko...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem pożeraczką ciast, ale przepis apetyczny i na kawałeczek bym się skusiła. Pomysłowe połączenie smaków i fajna nazwa. Beza, budyń, dżem, no nic, tylko jeść. Pięknie wygląda :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo cos dla mnie dla kawy. Uwielbiam takie ciasta. Myślę, że jak będę miała wolną chwilę to wykorzystam Twój przepis i je upiekę. Same zdjęcia, już wywołują u mnie ślinotok

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o tym pysznym cieście nie jeden raz, ale przyznam, że nie robiłam, nawet nie jadłam. Zapisuję przepis :) zdążę jeszcze przed postem upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje ulubione ciacho. Sprawdza sie na każde okazje. Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!