Pasztet wegetariański

 

 

pasztet wegetariański,pasztet bez mięsa,bezmięsny pasztet,pyszny pasztet,pasztet na święta, świąteczny pasztet,warzywny pasztet, z kuchni do kuchni,top

Kochani, to jest rewelacyjny, wegetariański pasztet, który bardzo często gości na moim stole.


Taki leczniczy pasztet , jeśli zrobicie raz, to robić będziecie już zawsze. Gwarantuję!

Jest nieskomplikowany, pyszny , ale przede wszystkim zdrowy.

Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks. Kolejny krok" Marka Zaremby.

Pasztet kochają również dzieci!

Jest prosty i świąteczny nawet, stąd podaje ten przepis jak najszybciej. Dobry, lekki, leczniczy.

pasztet wegetariański,pasztet bez mięsa,bezmięsny pasztet,pyszny pasztet,pasztet na święta, świąteczny pasztet,warzywny pasztet, z kuchni do kuchni,top

pasztet wegetariański,pasztet bez mięsa,bezmięsny pasztet,pyszny pasztet,pasztet na święta, świąteczny pasztet,warzywny pasztet, z kuchni do kuchni,top

pasztet wegetariański,pasztet bez mięsa,bezmięsny pasztet,pyszny pasztet,pasztet na święta, świąteczny pasztet,warzywny pasztet, z kuchni do kuchni,top

 

Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego!

Możecie dodać trochę tartej marchewki, będzie wilgotniejszy.

Idealne śniadanie lub kolacja.

Porcja na dwie małe foremki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć.

 

Składniki

·                 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę,

·                 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę

·                 1 mała cebula

·                 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

·                 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynkupestek dyni

·                 2 ząbki czosnku

·                 pół łyżeczki gałki muszkatołowej

·                 pół łyżeczki suszonego majeranku

·                 pół łyżeczki lub trochę mniej suszonegotymianku

·                 pół łyżeczki ziół prowansalskich

·                 3 cm utartego kłącza imbiru

·                 2 pomidory suszone z zalewy drobno pokrojone

·                 pół szklanki, może trochę mniej - oliwy z oliwek lub oleju kokosowego extra virgin

·                 sól himalajska lub morska do smaku

·       
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem tego niezwykłego pasztetu.

·         

Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach. Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego! Na zdrowie!

Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach. Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego! Na zdrowie!

·        Selera i batata ugotowałam na parze. Cebulkę i czosnek posiekaj drobno i podduś na oleju kokosowym.

·        Upraż na suchej patelni pestki dyni, uwaga- strzelają- wtedy są gotowe. Wystudź je i zmiel na proszek w młynku.

Do blendera wrzuć wszystkie składniki, nie zapomnij o przyprawach.

Wlej oliwę lub olej kokosowy i zmiksuj na papkę.

Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach.

Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego!

Na zdrowie!

 

Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach. Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego! Na zdrowie!

Komentarze

  1. Nie jestem wegetarianką, ale w ostatnim czasie bardzo chętnie sięgam po takie wegetariańskie oraz wegańskie przepisy. Czuję się po nich o wiele lżej. Jak również w gorące dni nie mam ochoty na jedzenie mięsnych potraw.

    Pasztet prezentuje się apetycznie, nie wydaje się również taki trudny w przygotowaniu. Postaram sie przyrządzić na weekend. Będzie do kanapek.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, nawet batat się w nim znalazł:D Na bank wypróbuję Twój przepis, bo bardzo lubię tego rodzaju pasztety, a numerem jeden w moim domu jest nieprzerwanie od dłuższego czasu pasztet z soczewicy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!