Warsztaty Kulinarne z Davidem Gaboriaud
Kuchnia to ludzie. Ludzie dla ludzi. Kuchnia to laboratorium dobrego samopoczucia i niekończących się odkryć. Kuchnia to mikroskop ,pod który bierzemy nasze pomysły ,by następnie dzielić się z innymi w sposób najlepszy jaki potrafimy. Kuchnie to miejsca, pod których skrzydłami niejednokrotnie zmieniamy bieg wydarzeń wielu ludzi!
W kuchni materializują się nasze niejednokrotnie bardzo odważne pomysły, które nigdy nie idą na marne ,które potrafią nie tylko pożywić ciało, ale również wzmocnić naszego ducha ,a nasze myśli przekierować na zupełnie inne tory tak, abyśmy mogli poczuć się po prostu lepiej.
I tak właśnie było w Dzień Dziecka- 1 czerwca miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Davidem
Gaboriaud i całą masą pozytywnie nastawionych do życia ludzi. Co przygotowaliśmy ?
Na pierwszy ogień poszła sałatka z arbuzem i truskawkami z dressingiem na bazie soku z buraka, jabłka i
czarnej porzeczki.
Oto
fantastyczny przepis :
Składniki :
- 300 g arbuza pokrojonego w kostkę
-200 g truskawek pokrojonych na pół
- 4 łyżki pokruszonej fety i listki
mięty do dekoracji
Dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka
miodu płynnego
- drobno posiekane listki mięty
- łyżka lub dwie bio soku tłoczony
burak, jabłko, czarna porzeczka
- szczypta soli
Włóż wszystkie składniki dressingu do
słoika i zakręć go. Potrząsaj nim energicznie przez kilkanaście sekund ,aż
wszystkie składniki staną się emulsją, sosem. Składniki sałaty ułóż w miseczkę
lub na talerzu , polej dressingiem, dodaj siekanej mięty, zjedz od razu!
Potem
przygotowaliśmy kremową zupę pomidorową na bazie bio soku z tłoczonych pomidorów z dodatkiem pieczonej papryki i mozzarelli. Najprawdopodobniej
zrobiłam najpyszniejsze grzanki świata!
Oto przepis na
kremową zupę pomidorową !
Składniki :
- 600 ml soku bio z tłoczonych pomidorów
- 2 pomidory malinowe zapiekane
- 1 czerwona papryka zapiekana i
marynowana w oliwie , z czosnkiem i wędzoną papryką
-1 mozzarella
-2-3 kromki ciabatty
- listki bazylii do dekoracji
- 4 łyżki oliwy z oliwek , sól i pieprz
do smaku
Kromki ciabatty pokrój w kosteczkę i podsmaż ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, na złoty kolor.
Zapiekane pomidory zmiksuj na gładką masę z
sokiem pomidorowym . Podgrzej w garnku , dosmacz solą i pieprzem.
Marynowaną paprykę pokrój w paski, a
mozzarellę porwij na kawałki.
Zupę podaj w głębokim talerzu, dodaj paski
papryki, grzaneczki i kawałki mozzarelli. Udekoruj listkami bazylii. Jedz ze
smakiem.
David to Francuz, więc deser to prawdziwy sztos: tosty francuskie z jabłkami krojonymi w joulienne ,z wyśmienitym sosem z redukowanego soku
Bio jabłko i gruszka! Temu na pewno się nie oprzecie !
Składniki :
- 2 kromki chałki lub brioche
-1 jajko
-szklanka mleka
-szklanka soku bio 100 % tłoczony jabłko
,gruszka
- 40 g masła
-cukier puder i sól
-jabłka
Wlej sok do rondelka i gotuj na wolnym ogniu ,aż się sok zredukuje i zrobi gęsty. Dodaj 20 g masła i wymieszaj aż się połączy z redukowanym sokiem. .Dodaj szczyptę soli. Odstaw. Jajo ubij z mlekiem . Kromki chałki zanurz w mleku i podsmaż na rozgrzanej patelni na 20 g masła na złoty kolor z obu stron.
Wyciągnij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu
na ręczniku papierowym. Jabłka pokrój w cienkie plasterki lub na zapałkę.
Gotowe tosty ułóż na talerzu i serwuj z redukowanym sokiem i świeżym jabłkiem.
Posyp cukrem pudrem!
Mówię Wam pyszności !
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!