Warsztaty Kulinarne z Davidem Gaboriaud

 


 


Kuchnia to ludzie. Ludzie dla ludzi. Kuchnia to laboratorium dobrego samopoczucia i niekończących się odkryć. Kuchnia to mikroskop ,pod który bierzemy nasze pomysły ,by następnie dzielić się z innymi w sposób najlepszy jaki potrafimy. Kuchnie to miejsca, pod których skrzydłami niejednokrotnie zmieniamy bieg wydarzeń wielu ludzi! 


W kuchni materializują się nasze niejednokrotnie bardzo odważne pomysły, które nigdy nie idą na marne ,które potrafią nie tylko pożywić ciało, ale również wzmocnić naszego ducha ,a nasze myśli przekierować na zupełnie inne tory tak, abyśmy mogli poczuć się po prostu lepiej.

 




I tak właśnie było w Dzień Dziecka- 1 czerwca  miałam okazję uczestniczyć  w warsztatach kulinarnych  z Davidem Gaboriaud i całą masą pozytywnie nastawionych do życia ludzi. Co przygotowaliśmy ?

 






 

Na pierwszy ogień poszła sałatka z arbuzem i truskawkami z dressingiem na bazie soku  z buraka, jabłka i czarnej porzeczki.

 

Oto fantastyczny przepis :

 

Składniki :

- 300 g arbuza pokrojonego w kostkę

-200 g truskawek pokrojonych na pół

- 4 łyżki pokruszonej fety i listki mięty do dekoracji

 

Dressing:

- 6 łyżek oliwy z oliwek

- 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżka miodu płynnego

- drobno posiekane listki mięty

- łyżka lub dwie bio soku tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka

- szczypta soli


 

 

 

Włóż wszystkie składniki dressingu do słoika i zakręć go. Potrząsaj nim energicznie przez kilkanaście sekund ,aż wszystkie składniki staną się emulsją, sosem. Składniki sałaty ułóż w miseczkę lub na talerzu , polej dressingiem, dodaj siekanej mięty, zjedz od razu!

 






Potem przygotowaliśmy  kremową zupę pomidorową na bazie bio soku z tłoczonych pomidorów z dodatkiem pieczonej papryki i mozzarelli. Najprawdopodobniej zrobiłam najpyszniejsze grzanki świata!

 

Oto przepis na kremową zupę pomidorową !

 

Składniki :

- 600 ml soku bio z tłoczonych pomidorów

- 2 pomidory malinowe zapiekane

- 1 czerwona papryka zapiekana i marynowana w oliwie , z czosnkiem i wędzoną papryką

-1 mozzarella

-2-3 kromki ciabatty

- listki bazylii do dekoracji

- 4 łyżki oliwy z oliwek , sól i pieprz do smaku

 





Kromki ciabatty pokrój w kosteczkę i podsmaż ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, na złoty kolor.

 Zapiekane pomidory zmiksuj na gładką masę z sokiem pomidorowym . Podgrzej w garnku , dosmacz solą i pieprzem.

Marynowaną paprykę pokrój w paski, a mozzarellę porwij na kawałki.


 Zupę podaj w głębokim talerzu, dodaj paski papryki, grzaneczki i kawałki mozzarelli. Udekoruj listkami bazylii. Jedz ze smakiem.






David to Francuz, więc deser to prawdziwy sztos: tosty francuskie z  jabłkami krojonymi w joulienne ,z wyśmienitym sosem z redukowanego soku Bio  jabłko i gruszka! Temu na pewno się nie oprzecie !

 

 







 Składniki :

- 2 kromki chałki lub brioche

-1 jajko

-szklanka mleka

-szklanka soku bio 100 % tłoczony jabłko ,gruszka

- 40 g masła

-cukier puder i sól

-jabłka

 

 





Wlej sok do rondelka i gotuj na wolnym ogniu ,aż się sok zredukuje i zrobi gęsty. Dodaj 20 g masła i wymieszaj aż się połączy z redukowanym sokiem. .Dodaj szczyptę soli. Odstaw. Jajo ubij z mlekiem . Kromki chałki zanurz w mleku i podsmaż na rozgrzanej patelni na 20 g masła na złoty kolor z obu stron. 

 Wyciągnij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Jabłka pokrój w cienkie plasterki lub na zapałkę. Gotowe tosty ułóż na talerzu i serwuj z redukowanym sokiem i świeżym jabłkiem. Posyp cukrem pudrem!

 




Mówię Wam pyszności !


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!