Piernik z gruszkami
Piernik to obowiązkowa propozycja na
Święta, ja zrobiłam go właśnie dziś, w środku wiosny, poszedł w jeden wieczór i
pewnie zrobię kolejny...i kolejny.
Polecam !
Składniki
·
2 szklanki maki poznańskiej typ 500
·
1 łyżeczka cynamonu
·
1 łyżeczka sody
·
1 łyżeczka kakao
·
3 łyżki wiórek kokosowych
·
pół szklanki maku mielonego
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 3 jaja
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- orzechy włoskie ile chcesz
- gruszki obrane i pokrojone w cząstki
·
Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem,
kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier.
·
Wszystkie składniki suche zmiksować z
mokrymi- mlekiem, jajami i olejem.
·
Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie
mąką i wmieszać w ciasto.
·
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do
pieczenia, wyłożyć ciasto, wcisnąć gruszki i piec nie więcej niż godzinę w
180 stopniach, do suchego patyczka.
·
Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie
piernik czekoladą.
·
U mnie bez czekolady poszedł w godzinę.
·
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!