Piernik z gruszkami

 

piernik,piernik na święta,najlepszy wilgotny piernik,prosty piernik,ciasta na święta,świąteczne ciasta,Boże NArodzenie, Wielkanocne ciasta,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,top blogi 2021


 

Piernik to obowiązkowa propozycja na Święta, ja zrobiłam go właśnie dziś, w środku wiosny, poszedł w jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny.

Polecam !



 

piernik,piernik na święta,najlepszy wilgotny piernik,prosty piernik,ciasta na święta,świąteczne ciasta,Boże NArodzenie, Wielkanocne ciasta,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,top blogi 2021

Składniki

·                 2 szklanki maki poznańskiej typ 500

·                 1 łyżeczka cynamonu

·                 1 łyżeczka sody

·                 1 łyżeczka kakao

·                 3 łyżki wiórek kokosowych 

·                 pół szklanki maku mielonego 

  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • orzechy włoskie ile chcesz
  • gruszki obrane i pokrojone w cząstki
  •  

·        Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier.

·        Wszystkie składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem.

·        Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto.

·        Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wcisnąć gruszki i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka.

·        Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą.

·        U mnie bez czekolady poszedł w godzinę.

·        Smacznego!

 

piernik,piernik na święta,najlepszy wilgotny piernik,prosty piernik,ciasta na święta,świąteczne ciasta,Boże NArodzenie, Wielkanocne ciasta,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,top blogi 2021

 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!