Sernik bez spodu
Sernik został
upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego kawałek.
Szybko się skończył.
Stąd nie ma
pięknych stylizacji fotograficznych mojego sernika, ale gwarantuje ,że jest
pyszny i śmietankowy, rozpływa się w ustach ,nie zatyka i nie staje w gardle.
·
wiejski twaróg 1 kg
·
kostka dobrego masła
·
8 kurzych jaj
·
półtorej szklanki drobnego cukru do
wypieków
·
1 opakowanie cukru wanilinowego
·
5-6 łyżek śmietany 18%
·
mąka pszenna typ 450 lub 500 3 łyżki
kopiaste
· 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru-opcjonalnie również wcześniej namoczona we wrzątku żurawina
·
Najpierw ser przepuść przez
maszynkę, aby nie miał grudek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na
puch i powoli dodawaj po jednym żółtku, nie przerywaj miksowania. I dodawaj
mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.
·
Miksuj i dodawaj śmietanę. Następnie
łyżka po łyżce zmielony ser.
·
Ubij białka na pianę i przełóż do
masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka
w masę serową łyżką lub łopatką. Niech składniki się połączą ze sobą. Możesz
dodać żurawinę . Jeśli lubisz!
·
Sernik można upiec jak mój w blaszce
klasycznej, prostokątnej, ale możesz go upiec również w tortownicy o średnicy
26-30 cm.
·
Formę wyłóż papierem do pieczenia,
wylej masę serową i piecz w 130 stopniach najpierw półtorej godziny, a
następnie zwiększ do 150 stopni i piecz 15 minut.
·
Zostaw sernik w formie na 2 godziny
nie wyjmując go z piekarnika. Po tym czasie wyjmij i wyciągnij z formy.
·
Polukruj wedle uznania. U mnie
polewa .
·
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!