Ryba po grecku
Pojęcia nikt nie ma skąd się wzięła nazwa potrawy. Grecy są bardzo zdziwieni, bo nie mają z tym nic wspólnego, a my nie potrafimy wytłumaczyć nikomu jak to się stało, że nasze danie rybą grecką jest.
Niemniej jednak bezsporny pozostaje fakt, że danie jest pyszne, proste i idealne na każdą imprezę!
Składniki
- filet z dorsza
1/2 selera
· 4 marchewki
· 1 pietruszka
· 2 cebule
· pomidory krojone, z puszki
· 1/2 łyżki soli
· kilka liści laurowych
· olej do smażenia
· 1/4 łyżeczki pieprzu
· 2 kuleczki ziela angielskiego jeśli lubisz
· cukier do smaku
Wszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym.
· Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
· Ot i cały sekret.
· Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!