Linguine di Calabria
Zapraszam na pyszny włoski obiad dla leniwych. Robicie go niemal automatycznie, wystarczy posiadać w domu kilka dobrej jakości składników i możecie przenieść się na ciepłą Kalabrię.
Gwarantuję że taki obiad poprawi humor niejednemu!
Andiamo? Andiamo!
Składniki :
- makaron ,najlepiej linguine
- pomidory w puszce lub jak wolicie gotowa salsa pomidorowa
- czosnek pokrojony w plasterki, czerwona, chrupiąca ,aromatyczna cebula pokrojona w piórka, możecie dodać mieszankę włoskich przypraw naprawdę niewiele, kilka czarnych oliwek najlepiej grillowanych, można kupić grillowane oliwki mają specyficzny smak, ale ten składnik możecie pominąć.
- oliwa z oliwek najwyższej jakości oraz kilka daktyli. Daktyle są opcjonalne.
Zawsze kiedy zauważycie ,że Wasz sos pomidorowy do makaronu może okazać się za kwaśny pokrójcie w plasterki 3-4 daktyle i wrzućcie do bulgoczącego sosu ,daktyle się rozpuszczą i uwalnią swoją naturalną słodycz- w ten sposób uratujecie za kwaśne pomidory.
- mielone mięso wołowe
Opcjonalnie możecie dodać parę rzeczy ,które zalegają Wam w lodówce typu :smętna natka pietruszki ,kawałek marchewki tartej .
W moim sosie znalazły się bardzo drobniutko pokrojone łodyżki kopru włoskiego tak zwanego fenkuła . Nienawidzę marnować żywności i wykorzystuję każdą najdrobniejszą rzecz ,aby do tego nie dopuścić.
Na patelni o grubym dnie podsmażcie na oliwie czosnek cebulę oraz oliwki, Dodajcie mięso mieszając energicznie na dużym ogniu podsmażcie wszystko. Opcjonalnie jeśli chcecie możecie dodać pół szklanki białego wina, bez obaw za chwilę cały alkohol odparuje. Kolejne pół szklaneczki możecie sobie wypić dla zdrowia i w celach ogólnej radości.Jeśli brak białego wina ,to może być czerwone. Całość wymieszajcie i duście pod przykryciem. Po chwili dodajcie pomidory ,dosmaczcie solą ,pieprzem ulubioną przyprawą włoską np.rozmaryn szałwia , dodatkowo dodajcie kilka całych liści bazylii .Przykrycie i niech się dusi na małym ogniu około półtorej godziny, ale od czasu do czasu zamieszajcie.
Ugotujcie makaron i podawajcie z gotowym gęstym sosem. Całość możecie dosmaczyć świeżą oliwą i przede wszystkim tartym Grana Padano!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!