Zupa detoksykująca z białych warzyw
Dietetyczna, bardzo pożywna, niesamowicie lekka ,ale świetnie
detoksykująca, kremowa i bardzo delikatna zupka z selera naciowego. Nie muszę
dodawać, że oczywiście przepyszna. Można ją podać z groszkiem ptysiowym albo go
po prostu pominąć. Bardzo łatwa do wykonania.
Składniki:
👋jedna sztuka selera naciowego lub 2
paczki
👋 kilka ziemniaków wielkości
raczej małej. Im więcej ziemniaków tym krem będzie gęściejszy
👋jedna duża cebula i pół główki
czosnku albo cała główka , zależy od wielkości i od waszych preferencji
smakowych
👋dodatkowo Wasze ulubione przyprawy
ale nie przesadzajcie może to być sól pieprz trochę kurkumy curry
👋dodatkowo puszka mleka kokosowego,
masło około łyżki, ewentualnie oliwa z oliwek oraz jedna pełna szklanka: pół na
pół parmezanu lub pecorino romano.
Jeżeli nie lubisz sera owczego może to być pełna
szklanka parmezanu.
Umyj selera naciowego i usuń z niego wszystkie
liście ,to one powodują ,że zupa może zrobić się gorzka ,a tego byśmy nie
chcieli .Liście mogą posłużyć do sałatki ,do dekoracji ,ale nie mogą znaleźć
się razem w kremie. Obierz ziemniaki .
Wrzuć ziemniaki i pokrojonego w kostkę selera do
garnka zalej wodą. Dodaj cebulę czosnek przyprawy i ugotuj do miękkości selera
.Następnie będziesz potrzebował sitka do przetarcia całej zupy ,aby usunąć łyka
i nitki ,które są w selerze, następnie jeżeli chcesz możesz dodatkowo
zblendować całość ja tego nie robiłam. Jeżeli masz bardzo silny i wystarczająco
duży blender kielichowy może sobie poradzi z włóknami w tej zupie.
Przetartą zupę podgrzej i wlej mleko kokosowe
wsyp parmezan i do smaku potraktuj solą i pieprzem ,natką pietruszki i to już
wystarczy do wspaniałego samopoczucia!
Dodam tylko ,że jak zwykle najlepsza na drugi
dzień!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!