Lekki tort śmietankowo- karmelowy z owocami

 

tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny


 

Delikatny i lekki jak puch, rozpływający się w ustach tort śmietankowo karmelowy z owocami. Blaty biszkoptowe przełożone są pyszną karmelową bitą śmietaną z dodatkiem borówki amerykańskiej. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Na wierzchu ułożyłam owoce sezonowe. Ten  tort jest wyśmienity!

 

Składniki na biszkopt:

- 6 jajek w temperaturze pokojowej

-nieco więcej niż połowa szklanki uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej typ 480 POLSKIE MŁYNY

-nieco więcej niż połowa szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżki wody

 

Karmelowa bita śmietana:

- 100 g cukru

-500 ml płynnej słodkiej śmietany 30-36 %

 

Karmelizowane gruszki:

-4 bardzo słodkie gruszki

-100 g masła

- 100 g cukru

 

Poncz:

-ok. 1,5 szklanki wody i sok z dużej połówki cytryny

- 2 łyżeczki cukru

 


Dodatkowo:

- spora ilość borówki amerykańskiej

- 200 ml słodkiej śmietany 30-36%

- 1 łyżeczka cukru pudru

- sezonowe owoce

- galaretka krystaliczna

 



tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny

tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny



Sposób przygotowania: przygotować karmelową bitą śmietanę .Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo ,aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godzin ,a najlepiej na całą noc.

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Do miseczki przesiać i wymieszać obie mąki, ziemniaczaną oraz Uniwersalną Szymanowską POLSKIE MŁYNY....Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć tak aby powstały 3 blaty. Przygotować gruszki. Gruszki umyć obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie niemal przezroczyste  plasterki. Masło roztopić na dużej patelni. Dodać cukier i chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i smażyć parę minut ,aż będą miękkie i szkliste .Gruszki ułożyć na ręczniku papierowym ,aby ociekły z tłuszczu. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Wystudzić. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze ,nasączyć częścią ponczu. Gruszki wyłożyć na biszkopt. Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne gruszki posypać borówką amerykańską i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt. Zanim wstawisz ciasto do lodówki bardzo cienką warstwę pozostałej bitej śmietany rozsmaruj na wierzchu i ułóż owoce według swojej fantazji i upodobań.

Tort wstawić do lodówki ,przygotować krystaliczną galaretkę i kiedy zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce. Gotowy tort włożyć do lodówki najlepiej na noc Smacznego.

tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny


tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny

tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny

tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny


Jak już jesteśmy w temacie wypieków, to oprócz torcika możecie zrobić fantastyczne, bardzo szybkie ciasto ucierane z gruszkami! Użyjemy do tego mąki Szymanowskiej 480  ponieważ jest ona nie tylko do biszkoptów, ale również do szybkich ciast ucieranych.

 



tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny




Składniki:

- 4 duże  jaja

- szklanka cukru lub nawet mniej

- pół kostki masła czyli 100 g

- dwie niecałe szklanki mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- ulubione owoce, mogą być gruszki pokrojone w cząstki

 

Nagrzej piekarnik do 165-170 stopni, i obierz gruszki, pokrój na cząstki.  

Jaja utrzyj z cukrem na puch. Szybko dodaj mąkę z proszkiem , a na koniec masło wcześniej rozpuszczone i wychłodzone. 

Wyłóż masę do tortownicy, powciskaj gruszki. Piecz około 35-40 minut , grzanie góra i dół. Możesz rozpuścić czekoladę i posypać wierzch siekanymi migdałami!  Podawaj koniecznie z kompotem jabłkowo gruszkowym!

tort z owocami, karmelowy tort,mąka szymanowska, pyszny tort owocowy, tort z bitą smitaną, ciasta urodzinowe,ciasto z owocami,tort owocowy,tort z galaretką, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny





 

 


Komentarze

  1. Wspaniały Kasiu. Zatraciłabym się w jedzeniu i rozkoszowała każdym kęsem. To mistrzowski deser. Na pewno został doceniony przez Solenizantkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,doceniony i zjedzony w ciągu 1 niecałego dnia . Był zdecydowanie pyszny!

      Usuń
  2. Tort wyglada pysznie i grunt ze solenizantka zadowolona, bo tylko jej zdanie się w tym dniu liczy. A ciast z karmelizowanymi gruszkami jeszcze nie robiłam, chętnie patent wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort dosyć czaso i pracochłonny... ale warto się pogimnastykować aby taki zrobić... karmelizowane owoce są fantastyczne!

      Usuń
  3. Cudownie wygląda ten tort.
    Każda osoba, która piecze, bardzo mi imponuje.
    Nigdy nie upiekłam żadnego ciasta.
    Gruszki, borówki...pychota.
    Ja przepisy daję znajomej, a potem zawsze coś pysznego uszczknę.
    Świetny przepis :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie to nie lada wyzwanie kropka Przyznam się szczerze że lubię robić rzeczy szybkie i nie mam cierpliwości za bardzo do pieczenia jak u niektórych to bywa, codziennie! Tort skomponowała sobie sama córka, a ja to jakoś musiałam powkładać do środka... z ręką na sercu powiem Chciałabym mieć taką znajomą😀

      Usuń
  4. Chętnie bym się do Was wprosiła, wygląda mega smakowicie. Ciasto z gruszkami i torcik to świetny duet na deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie przetrwało jednego dnia bo dziwnym trafem było chętnych na niego wiele osób. Najwięcej zjadła solenizantka i musiałam przymknąć na to oko.

      Usuń
  5. Zdecydowanie cudne, ale sama bym sie nie podjęła tego zrobić, wiem, niby dla chcącego nic trudnego, ale jednak takie piękne (i smaczne) wyroby ciastowe, a właściwiej tortowe to dla ludzi z właściwą smykałką. Dodatkowo modelka przepiękna....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieciaki Dziękują za komplementy! Każdy z nas jest do czegoś stworzony. Nie możemy być do wszystkiego i wszystkich bo nie bylibyśmy nikomu potrzebni..

      Usuń
  6. Będąc (chwilowo zapewne) na diecie bezciastowej - a tak, jest taka, sama ją wymyśliłam - myślę, że to będzie najkrótsza moja dieta. Torcik obłędny, ciasto też pyszniaste. Zresztą zawsze mówiłam, że diety są głupie, mam rację??? No powiedz, ze mam ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Diety mają Zawsze swoje uzasadnienie. Niektóre z nich muszą być stosowane z szacunku i miłości do siebie, ale niektóre to czysta fanaberia i ludzie którzy tego nie potrzebują najzwyczajniej się nudzą. Albo nie mają innych problemów ? Ja na diecie powinnam być już dawno! Staram się jak mogę omijać pewne produkty,dania,czytam skład... ale czasem się nie po prostu nie da przeskoczyć. Dlatego potrafię pożreć dwa kawałki takiego ciasta, pójść na dużą pizzę czy zjeść nawet McDonalda A na drugi dzień bezwstydnie zamieścić przepis na fit sałatkę o poranku ... Kto jest bez winy Niechaj pierwszy rzuci kamień😅😅😅😅

      Usuń
  7. Torcik wtglada bajecznie i bardzo smakowicie :) za miesiąc są syna urodziny, może mu taki przyszykuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. .. jeśli borówka amerykańska będzie dostępna. A jeśli nie to są przecież inne owoce. Albo można je pominąć kropka to drugie ciasto robię nawet kilka razy w tygodniu kropka A kiedy mieszkałam we Włoszech wstawałam godzinę wcześniej i było na śniadanie do cappuccino. Jeszcze ciepłe!

      Usuń
  8. Jaki pyszny tort :D U nas borówki się już skończyły, a nie miałam pojęcia że można je wykorzystać w ten sposób. Ja starałam się je jeść z krzaka :D No i jaka pomocnica, aż miło się patrzy na to jak jest zaangażowana

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny I smakowity torcik z owocami. Kwintesencja lata. Może I ja się skuszę I przygotuję taki torcik do niedzielnej kawki 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż zgłodniałam - tak apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!