Bardzo szybkie puszyste ciasto z jabłkiem, lawendą i kokosem
Moje dzieci to łasuchy, zresztą ja też. Staram się omijać śmieciowe przekąski i od czasu do czasu piec tak, aby mogły ciasto zapakować do szkoły w swojej śniadaniówce.
Często wydarza się tak , że podstawowe przepisy są przeze mnie
tak przekombinowane, że powstają nowe, zupełnie nieznane nam propozycje smakowe.
Tak było i tym razem. Ciasto powstało na potrzeby wysprzątania szafki z resztek
,które zalegały w torebkach. Efekt niewiarygodnie pyszny!
Składniki
na długą keksówkę:
-
4-5 jaj
-szklanka
brązowego cukru
-2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
rozpuszczona kostka masła, 200 g
-
niecałe 2 szklanki mąki
-
parę jabłek ( ilość nie ma znaczenia)
-
1-2 płaskie łyżeczki suszonej lawendy
-
łyżka siemienia lnianego
-łyżka
sezamu
-pół
szklanki wiórków kokosowych
-cukier
puder do posypania ciasta
Piekarnik
rozgrzej na 165-170 stopni. Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Odłóż na bok.
Masło rozpuść i odłóż na bok.
Cukier
i jaja ubij na puch i powoli wsyp mąkę z proszkiem. Na końcu dodaj chłodne i płynne masło . Zmiksuj do połączenia składników.
Keksówkę
wyłóż papierem do pieczenia. Do gotowej masy wsyp sezam, wiórka, lawendę,
ziemię lniane. Wymieszaj łopatką , wsyp jabłka, wymieszaj i tak przygotowaną
masę przełóż do keksówki. Piecz około 35-40 minut . Wyjmij, potrzep cukrem
pudrem i wcinaj na zdrowie.
Ciasto wygląda pysznie,ale w przepisie nie napisałaś kiedy dodać masło.
OdpowiedzUsuńBardzo dzięki ! Brawo za spostrzegawczość ! JUż poprawione !
Usuń