Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku
Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku
Ciasto marchewkowe to charakterystyczne jesienne ciasto o pięknym kolorze i smaku wyjątkowym i nie za słodkim. Moje ciasto marchewkowe powstało z resztek marchewkowych po wytłoczeniu soku w wyciskarce wolnoobrotowej.
Nie wyrzucam wytłoczyn ponieważ dostarczają nam dodatkową porcję błonnika. Ciasto marchewkowe jest proste w przygotowaniu i zrobicie je bardzo szybko. Jest idealne do porannej kawy, popołudniowej książki, do szkoły, do racy i w podróż. Długo zachowuje świeżość.
Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe:
Do zrobienia ciasta marchewkowego będziemy potrzebowali :
- 4 szklanki wytłoczyn z marchewki lub 3 szklanki tartej marchewki
- 4 duże jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- łyżeczka aromatu migdałowego
- opakowanie cynamonu
- 1 duża łyżeczka kardamonu mielonego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Jak zrobić najlepsze ciasto marchewkowe?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni góra i dół bez termoobiegu.
Do misy wkładamy jaja i cukier ubijając na puch. Powoli dodajemy pulpę marchewkową i wszystkie suche składniki. Dodajemy resztę składników mokrych ciągle miksując. Okrągłą tortownicę, keksówkę lub formę średnią, prostokątną- jak wolicie- wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, wyrównujemy. Opcjonalnie wciskamy banany.
Pieczemy około godziny do suchego patyczka.
Upieczone ciasto marchewkowe posypujemy cukrem pudrem.
Nasze najlepsze ciasto marchewkowe jest gotowe!
Smacznego!
Zrobiłam, przepyszne!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wiem :-)
UsuńNie ma tu mąki?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie :-)
UsuńCiacho pycha. Zamiast oleju dalam roztopione maslo. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń