Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku

 Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku



Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku

Najlepsze ciasto marchewkowe z pulpy po wyciśnięciu soku

Ciasto marchewkowe to charakterystyczne jesienne ciasto o pięknym kolorze i smaku wyjątkowym i nie za słodkim. Moje ciasto marchewkowe powstało z resztek marchewkowych po wytłoczeniu soku w wyciskarce wolnoobrotowej.

Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku

Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku

Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku


Nie wyrzucam wytłoczyn ponieważ dostarczają nam dodatkową porcję błonnika. Ciasto marchewkowe jest proste w przygotowaniu i zrobicie je bardzo szybko. Jest idealne do porannej kawy, popołudniowej książki, do szkoły, do racy i w podróż. Długo zachowuje świeżość. 


Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe:

Do zrobienia ciasta marchewkowego będziemy potrzebowali :

- 4 szklanki wytłoczyn z marchewki lub 3 szklanki tartej marchewki 
- 4 duże jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- łyżeczka aromatu migdałowego
- opakowanie cynamonu
- 1 duża łyżeczka kardamonu mielonego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego

Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku


Jak zrobić najlepsze ciasto marchewkowe?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni góra i dół bez termoobiegu.
Do misy wkładamy jaja i cukier ubijając na puch. Powoli dodajemy pulpę marchewkową i wszystkie suche składniki. Dodajemy resztę składników mokrych ciągle miksując. Okrągłą tortownicę, keksówkę lub formę średnią, prostokątną- jak wolicie- wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, wyrównujemy. Opcjonalnie wciskamy banany.
 Pieczemy około godziny do suchego patyczka. 
Upieczone ciasto marchewkowe posypujemy cukrem pudrem.


Nasze najlepsze ciasto marchewkowe jest gotowe!
Smacznego!

Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku

Ciasto marchewkowe z resztek po wytłoczeniu soku



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!