Kurczak pieczony na piwie


kurczak pieczony w piwie

Przepis na kurczaka pieczonego na piwie.

Kurczak pieczony na piwie to bardzo prosty i praktyczny przepis na kurczaka, który smakuje jakby był ściągnięty z grilla, rożna czy upieczony w formie. 


Kurczak pieczony na piwie jest pełen aromatów, ma soczyste mięso i piękną, chrupiącą, złocistą skórkę, wspaniale pachnie czosnkiem i ziołami.

kurczak pieczony w piwie

kurczak pieczony w piwie


Kurczak pieczony na piwie, to obiad dla całej rodziny. Smakuje dorosłym i dzieciom, można go zjeść na ciepło i na zimno. Dodatek piwa nie przeszkadza ani dzieciom, ani kierowcom, gdyż cały alkohol wyparuje z potrawy zanim ją wyciągniecie z piekarnika lub z grilla gazowego.

 Grille gazowe póki co pozostają w sferze moich planów, ale wiem, że kiedyś wybiorę jeden z nich i będę cieszyć się zdrowym i smacznym jedzeniem poza domem i we wspaniałym towarzystwie moich gości.

Na dzień dzisiejszy musi mi wystarczyć- i powiem krótko- świetnie sobie radzi !-  stojak do kurczaka , który wykorzystałam do przygotowania mojego kurczaka pieczonego na piwie właśnie w piekarniku.




kurczak pieczony w piwie


Jak zrobić kurczaka na piwie?

Powiem tak, bardzo prosto! Musicie tylko uzbroić się w cierpliwość, bo najlepszy kurczak musi odpocząć, zanurzony w ziołach przez całą noc w lodówce.

 

kurczak pieczony w piwie

Przepis na kurczaka pieczonego na piwie.

 

- 1 duży kurczak zagrodowy bez podrobów

- ok. 6 ząbków czosnku lub tyle ile chcecie

- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

- łyżeczka ostrej papryki mielonej

- około 2 łyżeczek lub więcej ekologicznej przyprawy do drobiu

- pieprz, sól do smaku

- butelka piwa ( nie smakowe )

- dodatkowo kilka marchewek, pietruszka, czerwona cebula, ziemniaki- możecie je ułożyć dookoła kurczaka

- pół szklanki lub mniej oleju np. rzepakowy

 

Jak zrobić kurczaka na piwie?

Dzień wcześniej przygotowałam mojego kurczaka. W miseczce wymieszałam z olejem wszystkie przyprawy suche, przecisnęłam przez praskę czosnek, połączyłam z zalewą. Nasmarowałam dokładnie całego kurczaka tak w środku jak i na zewnątrz. Włożyłam ostrożnie do miski i dodatkowo opędzlowałam go dokładnie wszędzie aż do zużycia całej marynaty. Zamknęłam pojemnik folią spożywczą i włożyłam kurczaka na całą noc do lodówki, aby odpoczął w ziołach.

 

kurczak pieczony w piwie

kurczak pieczony w piwie





kurczak pieczony w piwie

Na drugi dzień przygotowałam stojak. Stojak na drób Enders w systemie Switch Grid to praktyczne urządzenie 2 w 1 pasujące do każdego grilla i systemu GBS Weber, CMS Campingaz oraz grilli Landmann i Broil King. Do kubeczka który jest odkręcany można wlać płynu, w moim przypadku będzie to piwo, nadziać na drób i cieszyć się smacznym, chrupiącym i soczystym w środku kurczakiem. W misce wystarczy ułożyć warzywa, żeby móc przygotować od razu całe danie. Stojak na kurczaka jest wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu zapewnia długie lata użytkowania. Istnieje możliwość wykręcenia jego środka w celu uzyskania gładkiej powierzchni (brytfanny).

Do dokręconego wcześniej kubeczka nalałam piwa. Posadziłam kurczaka na piwie i włożyłam stojak na najniższą półkę piekarnika nagrzanego uprzednio do 180 stopni. Kurczak pieczony na piwie będzie pieczony około dwóch godzin, możesz trzymać go dłużej. Mój miał wagę ponad 2 kg więc siedział w piekarniku ponad dwie godziny. Im mniejszy kurczak, tym mniejszy czas pieczenia. I tak kurczaka o wadze półtora kilograma upieczesz w półtorej godziny.

Kurczak przez pierwszą godzinę piecze się sam. Po godzinie wysunęłam dolną półkę z kurczakiem i polałam go sosem, który zaczął z niego wyciekać. Jeśli zostało Ci marynaty, możesz nasmarować kurczaka pędzelkiem. I to jest ten moment kiedy dodajesz pokrojone warzywa obtoczone w ziołach i niewielkiej ilości tłuszczu. Wsypałam je do brytfanny i zamknęłam piekarnik. Po pół godzinie nakłułam kurczaka w kilku miejscach ostrym widelcem. I dopiekłam go na złoto, w sumie dwie godziny 15 minut.

kurczak pieczony w piwie

kurczak pieczony w piwie

kurczak pieczony w piwie

kurczak pieczony w piwie


Kurczaka pieczonego na piwie nie zjedliśmy całego. Zrobiłam sałatkę, podałam ćwikłę. 

kurczak pieczony w piwie

kurczak pieczony w piwie


Piersi zostały na drugi dzień. Pokroiłam je w plastry i włożyłam dzieciom do śniadaniówki.

Polecam ten przepis, ponieważ można bez żadnego wysiłku przygotować danie jednogarnkowe w bardzo prosty sposób.

Wpis powstał we współpracy z Decofire


kurczak pieczony na piwie

kurczak pieczony na piwie


 

 

Komentarze

  1. Czesto robię kurczaka na butelce ale zdecydowanie przestałby mi się taki stojak/ naczynie do pieczenia. Moje butelki są niestabilne i nieraz w trakcie się przewracały razem z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytając od razu się uśmiechnęłam. Pijany kurczak to się przewraca :-)

      Usuń
  2. No proszę, a u mnie stojak do kurczaka się kurzy i wala...Zawsze wolałam upiec go w formie. Twój prezentuje się pysznie. A poza tym dawno nie jadłam pieczonego kuraka. Zatem do dzieła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto odkurzyć nieużywane sprzęty. Zastanawiam się też jak będzie smakował przyrządzony w grillu gazowym No ale na takie ekscesy kurczaczek musi poczekać :-)

      Usuń
  3. Świetnie wygląda Twój kurczak ale to naczynie mnie bardzo zainteresowało. Nie widziałam wcześniej czegoś takiego i z chęcią sobie taki sprzęt zakupie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze że ja czegoś takiego też nie widziałam i zazwyczaj moje kurczaki siedziały dupką na butelce z piwem Tylko niestety nie jest to dość stabilna konstrukcja i czasami zdarzało się że butelka razem z kurczakiem jakoś dziwnym trafem podczas pieczenia sama się przewracała rozlewający zawartość po piekarniku .Strasznie to było denerwujące i jakby nie patrzeć niebezpieczne!

      Usuń
  4. Jadłam kiedyś takiego kurczaka u znajomych, rzeczywiście był soczysty I pyszny. Sama jeszcze nie robiłam, ale może spróbuję. Naczynie rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tyle jest spokój, że naczynie nie przewróci się podczas pieczenia prawie 3 kg kurczaka na stojąco z butelką był problem Zawsze się przewracał a.

      Usuń
  5. Przyznaję, że kurczaka w piwie jeszcze nie próbowałam i będę musiała nadrobić te zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno warto. Przynajmniej mam pewność że to naczynie spełniło oczekiwania w piekarniku i na pewno spełni na grillu gazowym bo do takiego grilla nie odważyłabym się wstawić butelki z piwem. Zamknąć go i sobie pójść.

      Usuń
  6. Kasiu ale pysznie wygląda. Oj zjadłabym takie mięsko teraz. Pozdrawiam cieplutko ❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!