Irish Coffee

 

Irish-Coffee

Irish Coffee.

Przepis na kawę po irlandzku.

 

Kawa po irlandzku, to nic innego jak przepyszny gorący napój kawowy, który podchodzi niemal pod deser. Kawa po irlandzku powstaje na bazie kawy espresso, brązowego cukru, irlandzkiej whisky oraz bitej śmietany. W niektórych częściach świata podaje się ją również lekko posypaną kakao i ozdobioną ziarnami kawy.

Niewątpliwie kawa po irlandzku, to napój rozgrzewający ciało i pokrzepiający duszę. Krąży wiele legend na temat powstania Irish Coffee.

 

Irish-Coffee

Skąd się wzięła kawa po irlandzku?

Historia tej kawy sięga roku 1964. Według Margaret O’Shaughnessy, założycielki muzeum Foynes Flying Boat, to właśnie na lotnisku Foynes stworzono pierwszą taką kawę. Joe Sheridan, który był szefem kuchni i równocześnie barmanem przygotował tę kawę oraz posiłki dla zmarzniętych pasażerów lecących do Nowego Jorku, których samolot musiał zawrócić na Foynes. Aby rozgrzać pasażerów, ostudzić ich negatywne emocje podano kawę z bitą śmietaną i whisky. Niektórzy z pasażerów byli przekonani, że jest to kawa brazylijska, ale barman zapewniał, że wręcz przeciwnie, jest to kawa po irlandzku.

Druga wersja kawowej legendy głosi, iż wymyślił ją Joseph Jackson, żołnierz, który z obawy przed zaśnięciem, podczas niemieckich ataków w czasie II wojny światowej pił właśnie tę kawę z innymi żołnierzami, dolewając do niej whisky, a dzięki temu nie tracąc (o dziwo!)  trzeźwości umysłu! Kiedy powrócił do kraju lekko zmodyfikował przepis dodając do niego warstwę bitej śmietany.

Choćby nie wiem ile legend powstało, to nie zmienia to faktu, że kawa po irlandzku pozostaje ciągle jedną z najsmaczniejszych i nieskomplikowanych do wykonania kaw.

 

Irish-Coffee

Jak zrobić kawę po irlandzku?

Aby przygotować klasyczną wersję kawy po irlandzku będziemy potrzebowali zaledwie 4 składników,  wysokiej szklanki i smukłej długiej łyżeczki, gdyż Irish Coffee można nazwać również deserem kawowym.

- mocne espresso, u mnie przygotowane z kawy PIAZZA D'ORO FORZA

- brązowy cukier

- Irlandzka Whisky

- bita śmietana 36 %

- opcjonalnie kakao i ziarna kawy do dekoracji

 

Irish-Coffee

Irish Coffee- jak zrobić w domu?

Kawa po irlandzku to świetny kawowo- alkoholowy napój, który idealnie rozgrzewa, wprowadza w dobry nastrój, bez tak zwanego oszołomienia alkoholowego. Nie wiem jak to się dzieje, i co jest sekretem tego bądź co bądź alkoholowego napoju, ale jedynym uczuciem jakie będzie Wam towarzyszyć jest bardzo dobre samopoczucie. Warto zrobić go w domu, gdyż jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto też trzymać się proporcji. Zasad jest prosta : na 2 części alkoholu dajemy 4 części gorącego espresso, jedną łyżeczkę brązowego cukru i półtorej części bitej śmietany.

Najpierw parzymy espresso, dobra kawa to podstawa. Do niewielkiej ilości bardzo gorącej kawy dodajemy cukier, rozpuszczamy i wlewamy kawę do wysokiej szklanki. Następnie  dodajemy alkohol, resztę kawy i natychmiast ubijamy bitą śmietanę, którą kładziemy delikatnie na wierzchu. Powinien utworzyć się kożuch, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać troszeczkę więcej bitej śmietany. Opcjonalnie posypujemy kakao i dekorujemy kilkoma ziarnami kawy.


Irish-Coffee

Irish-Coffee

Irish-Coffee


Moją kawę przygotowałam na bazie espresso, istnieje wersja, która radzi, by przygotować americano. Ale jest to tylko kwestia gustu, bo tak naprawdę to kluczowe są tylko dwie rzeczy -bardzo dobra irlandzka whisky oraz baza, którą jest kawa: świeże ziarna arabiki o intensywnym aromacie i jednocześnie niskiej kwasowości, którą można nabyć na CAFITESSE.PL , który jest  oficjalnym dystrybutorem koncernu JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) Professional w Polsce. JDE jest jednym z największych producentów kawy i herbaty na świecie oraz właścicielem wielu międzynarodowych brendów. 

 

Irish-Coffee

Istnieje naprawdę wiele wersji tego pysznego kawowo alkoholowego napoju. Kobiety wykorzystują do niego inny alkohol na przykład Baileys Irish Creme . W Azji stosuje się mrożoną kawę i bez dodatku bitej śmietany natomiast Szkoci podają napój z własnym alkoholem.  

Spotyka się również wersje z rumem.

Tak przygotowaną kawę po irlandzku pijemy bezzwłocznie, delektując się nią przez warstwę bitej śmietany.

 

Smacznego!


Irish-Coffee


Komentarze

  1. Świetny pomysł na popołudniową kawę na weekend. Bardzo lubię Piazza D'oro Foraza, to świetna kawa zarówno w czystej postaci, jak i do kaw mlecznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Warto od czasu do czasu zanurzyć się w nią!

      Usuń
  2. Dopiero kupiłem ekspress do kawy ahahahhah, whisky w barku się znajdzie! To będzie pierwsza taka moja kawa wykonana z poziomu domowego. Dam znać czy podołałem, ale może być różnie. Może okazać się, że za mocno podejdę do roboty i zostanę z pustą butelką ahahha.
    Pozdrawiam: Podróżnik z Peru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janek,tam masz podane proporcje. Butelka wystarczy Ci na kilkanaście kaw hahaha!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!