Irish Coffee
Irish Coffee.
Przepis na kawę po irlandzku.
Kawa po irlandzku, to nic innego jak
przepyszny gorący napój kawowy, który podchodzi niemal pod deser. Kawa po
irlandzku powstaje na bazie kawy espresso, brązowego cukru, irlandzkiej whisky
oraz bitej śmietany. W niektórych częściach świata podaje się ją również lekko
posypaną kakao i ozdobioną ziarnami kawy.
Niewątpliwie kawa po irlandzku, to napój
rozgrzewający ciało i pokrzepiający duszę. Krąży wiele legend na temat
powstania Irish Coffee.
Skąd się wzięła kawa po
irlandzku?
Historia tej kawy sięga roku 1964. Według Margaret O’Shaughnessy, założycielki muzeum
Foynes Flying Boat, to właśnie na lotnisku Foynes stworzono pierwszą taką kawę.
Joe Sheridan, który był szefem kuchni i równocześnie barmanem przygotował tę
kawę oraz posiłki dla zmarzniętych pasażerów lecących do Nowego Jorku, których
samolot musiał zawrócić na Foynes. Aby rozgrzać pasażerów, ostudzić ich
negatywne emocje podano kawę z bitą śmietaną i whisky. Niektórzy z pasażerów byli
przekonani, że jest to kawa brazylijska, ale barman zapewniał, że wręcz
przeciwnie, jest to kawa po irlandzku.
Druga wersja kawowej legendy
głosi, iż wymyślił ją Joseph Jackson, żołnierz, który z obawy przed zaśnięciem,
podczas niemieckich ataków w czasie II wojny światowej pił właśnie tę kawę z
innymi żołnierzami, dolewając do niej whisky, a dzięki temu nie tracąc (o dziwo!)
trzeźwości umysłu! Kiedy powrócił do
kraju lekko zmodyfikował przepis dodając do niego warstwę bitej śmietany.
Choćby nie wiem ile legend
powstało, to nie zmienia to faktu, że kawa po irlandzku pozostaje ciągle jedną
z najsmaczniejszych i nieskomplikowanych do wykonania kaw.
Jak zrobić kawę
po irlandzku?
Aby przygotować klasyczną
wersję kawy po irlandzku będziemy potrzebowali zaledwie 4 składników, wysokiej szklanki i smukłej długiej łyżeczki,
gdyż Irish Coffee można nazwać również deserem kawowym.
- mocne espresso, u mnie przygotowane
z kawy PIAZZA D'ORO FORZA
- brązowy cukier
- Irlandzka Whisky
- bita śmietana 36 %
- opcjonalnie kakao i ziarna
kawy do dekoracji
Irish Coffee-
jak zrobić w domu?
Kawa po irlandzku to świetny
kawowo- alkoholowy napój, który idealnie rozgrzewa, wprowadza w dobry nastrój,
bez tak zwanego oszołomienia alkoholowego. Nie wiem jak to się dzieje, i co jest
sekretem tego bądź co bądź alkoholowego napoju, ale jedynym uczuciem jakie
będzie Wam towarzyszyć jest bardzo dobre samopoczucie. Warto zrobić go w domu,
gdyż jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warto też trzymać się proporcji. Zasad
jest prosta : na 2 części alkoholu dajemy 4 części gorącego espresso, jedną
łyżeczkę brązowego cukru i półtorej części bitej śmietany.
Najpierw parzymy espresso,
dobra kawa to podstawa. Do niewielkiej ilości bardzo gorącej kawy dodajemy
cukier, rozpuszczamy i wlewamy kawę do wysokiej szklanki. Następnie dodajemy alkohol, resztę kawy i natychmiast
ubijamy bitą śmietanę, którą kładziemy delikatnie na wierzchu. Powinien
utworzyć się kożuch, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać troszeczkę
więcej bitej śmietany. Opcjonalnie posypujemy kakao i dekorujemy kilkoma
ziarnami kawy.
Moją kawę przygotowałam na
bazie espresso, istnieje wersja, która radzi, by przygotować americano. Ale
jest to tylko kwestia gustu, bo tak naprawdę to kluczowe są tylko dwie rzeczy -bardzo
dobra irlandzka whisky oraz baza, którą jest kawa: świeże ziarna arabiki o
intensywnym aromacie i jednocześnie niskiej kwasowości, którą można nabyć na CAFITESSE.PL , który jest oficjalnym dystrybutorem koncernu JACOBS DOUWE
EGBERTS (JDE) Professional w Polsce. JDE jest jednym z największych producentów
kawy i herbaty na świecie oraz właścicielem wielu międzynarodowych brendów.
Istnieje naprawdę wiele wersji tego pysznego kawowo alkoholowego napoju. Kobiety wykorzystują do niego inny alkohol na przykład Baileys Irish Creme . W Azji stosuje się mrożoną kawę i bez dodatku bitej śmietany natomiast Szkoci podają napój z własnym alkoholem.
Spotyka się również wersje z rumem.
Tak przygotowaną kawę po
irlandzku pijemy bezzwłocznie, delektując się nią przez warstwę bitej śmietany.
Smacznego!
Świetny pomysł na popołudniową kawę na weekend. Bardzo lubię Piazza D'oro Foraza, to świetna kawa zarówno w czystej postaci, jak i do kaw mlecznych.
OdpowiedzUsuńZgadza się. Warto od czasu do czasu zanurzyć się w nią!
UsuńDopiero kupiłem ekspress do kawy ahahahhah, whisky w barku się znajdzie! To będzie pierwsza taka moja kawa wykonana z poziomu domowego. Dam znać czy podołałem, ale może być różnie. Może okazać się, że za mocno podejdę do roboty i zostanę z pustą butelką ahahha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam: Podróżnik z Peru
Janek,tam masz podane proporcje. Butelka wystarczy Ci na kilkanaście kaw hahaha!
Usuń