Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe.
Szybkie ciasto jogurtowe.
To bardzo łatwe i pyszne ciasto jogurtowe zrobicie razem z dziećmi. Dodatek jabłek lub gruszek sprawi, że wypiek będzie bardziej wilgotny i nie za suchy. Ciasto jogurtowe to idealne ciasto na wynos. Zrobicie je na godzinę przed przybyciem gości lub przed wyjściem na pociąg. Możecie zapakować je do lunch boxu i zabrać ze sobą wszędzie. Ciasto jogurtowe nie wymaga posiadania wagi! Jest tak bezproblemowe, że przygotuje je nawet dziecko. Może to być ich pierwsze ciasto do zrobienia samodzielnie.
Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Ciasto oparte na kubeczkach po jogurtach 125 g.
Tortownica średnicy 24 cm.
Składniki:
- 1 jogurt smak naturalny, może być grecki 125 g
- 3 kubeczki mąki pszennej = dodatkowo trochę mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek rozpuszczonego wcześniej masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 4 obrane jabłka i pokrojone w cząstki ( może być gruszka)
Jak przygotować ciasto jogurtowe krok po kroku?
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Przełóżcie jogurt do miseczki, umyjcie kubeczek i wytrzyjcie do sucha. Będzie potrzebny, aby odmierzyć pozostałe składniki. W drugiej miseczce odmierzcie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszajcie. Dodajcie cukru do jogurtu, wymieszajcie dobrze i połączcie z mąką, możecie użyć miksera. Dodajcie również rozpuszczonego chłodnego masła. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijcie białka ze szczyptą soli. Wymieszajcie jogurt z żółtkami, a następnie pianę połączcie z masą i wymieszajcie delikatnie szpatułką. Wyłóżcie papierem okrągłą formę do pieczenia i wyłóżcie masę. Wciśnijcie w ciasto jabłka lub gruszki.
Pieczcie około 35 minut.
Gotowe!
Można posypać cukrem pudrem.
Torta di yogurt.
Come preprare la torta di yogurt passo per passo.
Ingredienti per 4- 6 persone:
- 1 vasetto di yogurt naturale di 125 g
- 3 vasetti di yogurt di farina setacciata + la farina per lo stampo
- 1 cucchiaino da te di lievito
- 2 vasetti di yogurt di zucchero
- 1 vasetto di yogurt di burro ammorbidito + il burro per lo stampo
- 3 uova
- 1 pizzico di sale
Preriscaldate il forno a 180 C. Versate lo yogurt in una scodella. Lavate e asciugate il vasetto dello yogurt che servira da misurino per gli altri ingredienti. In un'altra scodella mescolate la farina con il lievito. Aggiungete lo zucchero allo yogurt, mescolate bene e unite la farina, amalgamando bene. Infine incorporate il burro ammorbidito.
Separate i tuorli dagli albumi. Montate gli albumi a neve ben ferma con un izzico di sale. Unite i tuorli al composto di yogurt, uno alla volta, e gli albumi montati a neve, sollevando la massa con una spatola.
Impurrate e infarinate uno stampo per le torte di 24 cm di diametro. versate il composto e infornate per circa 35 minuti.
Uwielbiam to ciasto. Piekę podobne i znika od razu. Pysznie u Ciebie wygląda.
OdpowiedzUsuńProste, pyszne jesienne ciasto. I Czego chcieć więcej do kubka gorącej herbaty w tak pochmurny dzień jak dzisiaj?
OdpowiedzUsuńTakie pyszne, wilgotne ciasta na bazie jogurtu uwielbiam najbardziej :-) Do tego pyszna, aromatyczna kawka I wygodny fotel... cudo!
OdpowiedzUsuńOd kilku dni chód zana właśnie jogurtowe ciasto i spróbuję może mi wyjdzie, bo żadno jakie robiłam do tej pory mi nie wyszło :) alez ono wyglada apetycznie...
OdpowiedzUsuńOj dawno nie widziałam tak smakowitego przepisu. Robię w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu przygotowywałam ciasto jogurtowe z morelami i było przepyszne. Mój przepis gdzieś zaginął a tu widzę właśnie jego odpowiednik. Tym razem zapisze sobie do zeszytu z przepisami. Cudne ciasto.
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie widzimy przekroju tego pięknego ciasta,wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPani Alicjo, przekrój mniej więcej jak biszkopt lub ucieraniec zwykły z owocami :-)
UsuńJaki duży kubek?
OdpowiedzUsuńJest napisane na początku przepisu, że ciasto jest oparte na kubeczkach 125g :-)
Usuń