Ciasto jogurtowe

 Ciasto jogurtowe.

Szybkie ciasto jogurtowe.


Ciasto jogurtowe

To bardzo łatwe i pyszne ciasto jogurtowe zrobicie razem z dziećmi. Dodatek jabłek lub gruszek sprawi, że wypiek będzie bardziej wilgotny i nie za suchy. Ciasto jogurtowe to idealne ciasto na wynos. Zrobicie je na godzinę przed przybyciem gości lub przed wyjściem na pociąg. Możecie zapakować je do lunch boxu i zabrać ze sobą wszędzie. Ciasto jogurtowe nie wymaga posiadania wagi! Jest tak bezproblemowe, że przygotuje je nawet dziecko. Może to być ich pierwsze ciasto do zrobienia samodzielnie. 

Ciasto jogurtowe


Jak zrobić ciasto jogurtowe?

Ciasto oparte na kubeczkach po jogurtach 125 g. 

Tortownica średnicy 24 cm.


Składniki:

- 1 jogurt smak naturalny, może być grecki 125 g
- 3 kubeczki mąki pszennej = dodatkowo trochę mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek rozpuszczonego wcześniej masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 4 obrane jabłka i pokrojone w cząstki ( może być gruszka)

Jak przygotować ciasto jogurtowe krok po kroku?

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Przełóżcie jogurt do miseczki, umyjcie kubeczek i wytrzyjcie do sucha. Będzie potrzebny, aby odmierzyć pozostałe składniki. W drugiej miseczce odmierzcie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszajcie. Dodajcie cukru do jogurtu, wymieszajcie dobrze i połączcie z mąką, możecie użyć miksera. Dodajcie również rozpuszczonego chłodnego masła. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijcie białka ze szczyptą soli. Wymieszajcie jogurt z żółtkami, a następnie pianę połączcie z masą i wymieszajcie delikatnie szpatułką. Wyłóżcie papierem okrągłą formę do pieczenia i wyłóżcie masę. Wciśnijcie w ciasto jabłka lub gruszki.
Pieczcie około 35 minut.
Gotowe!
Można posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe


Torta di yogurt. 

Come preprare la torta di yogurt passo per passo.

Ingredienti per 4- 6 persone:

- 1 vasetto di yogurt naturale di 125 g
- 3 vasetti di yogurt di farina setacciata + la farina per lo stampo
- 1 cucchiaino da te di lievito
- 2 vasetti di yogurt di zucchero
- 1 vasetto di yogurt di burro ammorbidito + il burro per lo stampo 
- 3 uova
- 1 pizzico di sale

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe



Preriscaldate il forno a 180 C. Versate lo yogurt in una scodella. Lavate e asciugate il vasetto dello yogurt che servira da misurino per gli altri ingredienti. In un'altra scodella mescolate la farina con il lievito. Aggiungete lo zucchero allo yogurt, mescolate bene e unite la farina, amalgamando bene. Infine incorporate il burro ammorbidito.
Separate i tuorli dagli albumi. Montate gli albumi a neve ben ferma con un izzico di sale. Unite i tuorli al composto di yogurt, uno alla volta, e gli albumi montati a neve, sollevando la massa con una spatola. 
Impurrate e infarinate uno stampo per le torte di 24 cm di diametro. versate il composto e infornate per circa 35 minuti.




Komentarze

  1. Uwielbiam to ciasto. Piekę podobne i znika od razu. Pysznie u Ciebie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, pyszne jesienne ciasto. I Czego chcieć więcej do kubka gorącej herbaty w tak pochmurny dzień jak dzisiaj?

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszne, wilgotne ciasta na bazie jogurtu uwielbiam najbardziej :-) Do tego pyszna, aromatyczna kawka I wygodny fotel... cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Od kilku dni chód zana właśnie jogurtowe ciasto i spróbuję może mi wyjdzie, bo żadno jakie robiłam do tej pory mi nie wyszło :) alez ono wyglada apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno nie widziałam tak smakowitego przepisu. Robię w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiś czas temu przygotowywałam ciasto jogurtowe z morelami i było przepyszne. Mój przepis gdzieś zaginął a tu widzę właśnie jego odpowiednik. Tym razem zapisze sobie do zeszytu z przepisami. Cudne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda, że nie widzimy przekroju tego pięknego ciasta,wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!