Farfalle al sugo
Farfalle al sugo
Kokardki w sosie pomidorowym.
Spróbujcie tych kokardek otoczonych aromatycznymi pomidorami, z bazylią, cebulką i z boczkiem. Farfalle al sugo są przepyszne. Przygotujesz je w 20 minut, a gotowanie zajmie zaledwie pół godziny. Ten świetny przepis na kokardki w sosie pomidorowym będzie idealnym daniem dla mięsożernych kochających aromat wędzonego boczku.
Jak zrobić kokardki w sosie pomidorowym?
Składniki:
- 350 g kokardek
- 60 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 cebula pokrojona drobno
- 50 g tartej marchewki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka listków bazylii
- parmezan
- sól i pieprz do smaku
Na patelni o grubym dnie podsmażajcie czosnek, cebulę i boczek przez około 4 minuty. Dodajcie oregano, następnie pomidory, marchewkę i doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie około 25 minut od czasu do czasu mieszając, do chwili, kiedy sos nie zgęstnieje.
Międzyczasie ugotujcie makaron w kształcie kokardek. Zaraz po ugotowaniu odcedźcie makaron i wrzućcie go do sosu. Mieszając rozprowadźcie sos równomiernie, dosmaczcie solą w razie potrzeby i pieprzem, świeżą bazylią i parmezanem.
Come fare le farfalle al sugo?
Assaporate ogni forchettata di queste farfalle avvolte in un vellutato sugo al pomodoro, basilico, cipolla, cipolla e pancetta.
Ingredienti per 4 porzioni:
- 350 g di farfalle
- 60 g di pancetta affumicata grossolanamente tritata
- 2 spicchi di aglio schiacciate
- 50 g di carote gratuggiate
- 2 lattine da 400 g di polpa di pomodoro a pezzetti
- 1 cucchiaino di origano essiccato
- foglie di basilico
- parmigiano e sale
In una casseruola dal fondo pesante fate rosolare pancetta, aglio e cipolla per 3-4 minuti, mescolando ogni tanto, finche la cipolla non sara appassita. Unite carote, pomodoro, origano e basilico. Portate a bollire, quindi abbassate la fiamma, coprite e lasciate sobbollire lentamente per 25 minuti, mescolando di tanto in tanto, finche il sugo non sara addensato.
Nel frattempo cuocete le farfalle in abbondante acqua bollente salata. Scolatela asta e versatela nella casseruola con il sugo. Fatela insaporire brevemente, mecolando bene, quindi suddividetela in 4 fondine calde e servite subito in tavola con basilico fresco e parmigiano.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!