Kokosanki

 Kokosanki.

Przepis na ciasteczka kokosowe z białek.


kokosanki


Kokosanki to przepyszne ciastka z wiórek kokosowych, białka i cukru pudru. Robię je zawsze wtedy, kiedy zostanie mi sporo białek.

Kokosanki to ciastka bezglutenowe, które mają przyjemny i prosty skład. Nie znajdziesz w nich mąki i masła. Najważniejsza w kokosankach jest jakość jaja, białko powinno mieć konsystencję żelu i nie posiadać praktycznie zapachu.

Jak zrobić kokosanki?

Składniki na ciasteczka z białek:

- około pół szklanki białek. Może być cała szklanka, ale wtedy musisz podwoić ilość pozostałych składników + szczypta soli
- około 400 g wiórków kokosowych lub mniej
- około 200 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu, u mnie cytrynowy, ale śmiało może być śmietankowy czy migdałowy

kokosanki


Jak przygotować kokosanki?

Przygotowanie kokosanek zacznij od ubijania białek ze szczyptą soli. Następnie dodaj aromat, wyłącz mikser, zdejmij misę i już ręcznie wmieszaj łopatką w białka wiórki kokosowe. Rozgrzej piekarnik na około 180 stopni, grzanie góra- dół. Przy pomocy dekoratora ( u mnie bez końcówki ) wyciskaj na papier porcje w kształcie ciasteczek, mogą być to łaskie ciasteczka, a mogą być bardziej kuliste. Ciasteczka nieco urosną podczas pieczenia. Piecz najpierw 15 minut, a następnie jeśli będą zbyt blade dopiecz do w sumie 20 minut.
Od razu ścignij z blachy. Piecz kolejne aż skończysz masę kokosową.

Kokosanki to idealny pomysł na niemarnowanie jedzenia. 
Są proste w składzie i w przygotowaniu.




kokosanki















Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!