Kokosanki
Kokosanki.
Przepis na ciasteczka kokosowe z białek.
Kokosanki to przepyszne ciastka z wiórek kokosowych, białka
i cukru pudru. Robię je zawsze wtedy, kiedy zostanie mi sporo białek.
Kokosanki to ciastka bezglutenowe, które mają przyjemny i
prosty skład. Nie znajdziesz w nich mąki i masła. Najważniejsza w kokosankach
jest jakość jaja, białko powinno mieć konsystencję żelu i nie posiadać praktycznie
zapachu.
Jak zrobić kokosanki?
Składniki na ciasteczka z białek:
- około pół szklanki białek. Może być cała szklanka, ale wtedy musisz podwoić ilość pozostałych składników + szczypta soli
- około 400 g wiórków kokosowych lub mniej
- około 200 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu, u mnie cytrynowy, ale śmiało może być śmietankowy czy migdałowy
Jak przygotować kokosanki?
Przygotowanie kokosanek zacznij od ubijania białek ze szczyptą soli. Następnie dodaj aromat, wyłącz mikser, zdejmij misę i już ręcznie wmieszaj łopatką w białka wiórki kokosowe. Rozgrzej piekarnik na około 180 stopni, grzanie góra- dół. Przy pomocy dekoratora ( u mnie bez końcówki ) wyciskaj na papier porcje w kształcie ciasteczek, mogą być to łaskie ciasteczka, a mogą być bardziej kuliste. Ciasteczka nieco urosną podczas pieczenia. Piecz najpierw 15 minut, a następnie jeśli będą zbyt blade dopiecz do w sumie 20 minut.
Od razu ścignij z blachy. Piecz kolejne aż skończysz masę kokosową.
Kokosanki to idealny pomysł na niemarnowanie jedzenia.
Są proste w składzie i w przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!